Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De kwartfinale van de HSB-beker had ook een mooi affiche geweest voor een finale. Koploper in de competitie, DSC, kwam namelijk op bezoek. Het leek er lange tijd op dat het op snelschaken zou aankomen, maar in tijdnood werd de de strijd toch al tijdens de reguliere wedstrijden in ons voordeel beslist.

Lees meer...

Nadat we in de eerste ronde van de HSB-beker vrij waren, was in de kwartfinale eersteklasser Haege Ooievaar de tegenstander. Het zag er de hele avond wel goed uit, maar de 3,5 -0,5 die uiteindelijk op het scorebord stond was wel iets geflatteerd.

Lees meer...

Doordat Botwinnik haar sterkste twee spelers, waaronder GM Pruijssers niet had opgesteld, was Schaakmat Westland op papier de grote favoriet in de bekerwedstrijd tegen Botwinnik. Ondanks een ratingverschil van gemiddeld meer dan 200 punten, werd het nog erg spannend in Zoetermeer. Diep in tijdnood haalde Marnix het beslissende punt binnen, waardoor een snelschaakmatch werd voorkomen.

Lees meer...

Het bekerteam van Schaakmat Westland trof in de 1e ronde het team van Raadsheer Corbulo in Voorburg. Op papier een zwakker team, maar met onderschatting worden geen wedstrijden gewonnen en hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was de tegenstand aan de eerste 3 borden fel. Aan bord 4 kwam Frans prettig uit de opening en wist het voordeel al snel om te zetten in een onstuitbare aanval. Een aanvallende Frans is voor iedereen gevaarlijk en het initiatief werd dan ook snel bekroond met een fraai mat. Lang bleef het 0-1, maar ineens werden de partijen aan de topborden vrijwel tegelijk ten gunste van ons beslist: Marnix had het niet makkelijk in de opening en het vroege middenspel, maar rechtte de rug en wist de raadsheer aan bord 1 met een truc een stuk afhandig te maken. Hoewel de Corbulo'er nog van alles probeerde, werden alle pogingen geneutraliseerd en incasseerde Marnix het punt. Henk had aan bord 2 wit tegen de ELO-hoogste van Raadsheer. Met een zijvariantje in het Siciliaans kreeg hij positievoordeel, maar de stelling was scherp en zwart kon nog een handvol trucs proberen. Wit koos voor veiligheid en wikkelde af naar een gezond eindspel met een pluspion. Dat vroeg nog het nodige werk, maar het punt kwam nooit in gevaar. Henk had zich die moeite kunnen besparen als hij de briljante, zij het verborgen winst had gespot die het alziende computermonster thuis meteen aangaf. 0-3 en de zege was binnen. Manfred zorgde na nog een klein uurtje voor de "clean sweep", zoals onze teamleider op afstand, Timon het noemde: hij moest nog een tijdje precies verdedigen na een te optimistisch stukoffer van wit, maar consolideerde keurig: 0-4. Op naar de 2e ronde! 

Gedetailleerd: 

  Raadsheer-Corbulo Beker 1681 - Schaakmat Westl. Beker 2052 0   - 4    
1 J.J.H. Scholten 1793 - A.M. Hofman 2194 0 - 1  
2 M.B. Kamar 1898 - H. van Putten 2055 0 - 1  
3 J.J. van As 1500 - M.R.J. Kindt 2039 0 - 1  
4 M. Mokadem 1531 - F. Vreugdenhil 1918 0 - 1  

     

Na de 2-2 in Den Haag was een return in Naaldwijk nodig om de winnaar van de HSB-beker te bepalen. Met Manfred in plaats van Henk namen we het op tegen dezelfde spelers van DD. Lange tijd zag het er goed uit, maar uiteindelijk trok DD met 3-1 aan het langste eind.

Lees meer...

In de halve finale stond het sterke DSC op het programma, de koploper in de competitie. Beide teams hadden gemiddelde precies dezelfde rating, dus het beloofde een spannende strijd te worden.

Lees meer...

In de halve finale van de HSB-beker moest Schaakmat Westland het opnemen tegen regerend bekerkampioen Botwinnik. Wij waren op papier flink de favoriet, maar Botwinnik had wel alleen maar jonge spelers. Na een spannende wedstrijd won de ervaring het van de jeugd.

Lees meer...

Na een krappe zege in de competitie, kwam Novelty Destroyers een week later weer naar Naaldwijk. Op de eerst vier borden werd het in de competitiewedstrijd 2½-1½ en die score kwam ook ik de bekerwedstrijd op het bord.

Lees meer...

Vorig jaar verloor WSC in de finale nipt van Schaakhuis na een barrage. Na een moeizame start speelde WSC maandag in Wassenaar tegen het op papier eveneens veel zwakkere Wassenaar/Bobby Fischer. We zijn door, maar vraag niet hoe.

Lees meer...