Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De officiele opening van de schaakdamtafel van zaterdagmorgen 21 maart a.s. gaat niet door!

  
 

Vanaf dinsdag 10 maart a.s. staat er een schaakdamtafel op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.

Zaterdag 21 maart a.s. om 11.00 uur wordt de tafel officieel geopend door wethouder Piet Vreugdenhil. Er zijn schaak- en damactiviteiten tussen 10.00-12.00 uur. Van harte uitgenodigd! Achtergrondinformatie, uitleenadressen (horeca op en rond Wilhelminaplein), activiteiten en sponsors zijn te lezen op deze site onder ‘buitenschaak’. Naast de schaakdamtafel is er op de site aandacht voor het Bas Dekkerplein.

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk (voor de Oude Kerk) staat vanaf 10 maart 2020 een schaakdamtafel. De tafel is bedoeld als ontmoetingsplaats. Schaken en dammen zijn universele talen die ontmoetingen tussen bijvoorbeeld arbeidsmigranten en autochtone Westlanders stimuleert. Het levert een bijdrage aan een optimale ontwikkeling van de jeugd. Veel internationale onderzoeken wijzen uit dat schaken en dammen nadrukkelijk de ontwikkeling van jongeren op veel gebieden stimuleert. Het  is ontzettend leuk om te doen en goed voor het cognitieve vermogen: het draagt dírect bij aan een beter leervermogen, helpt kritisch denken, oplossen van problemen en zelfstandig beslissingen nemen. Spelenderwijs wordt geleerd om vooruit te kijken, plannen te maken, berekende risico's te nemen en oude fouten te vermijden. Deze denksporten houden ook ouderen vitaler. Het is derhalve logisch dat het landelijk initiatief voor schaaktafels (zie ‘achtergrond’) wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en wetenschappers zoals Prof. Erik Scherder en Prof' Dick Swaab. Natuurlijk stimuleert het eveneens het denksportleven in Westland.

Naast Westlandtheater De Naald in Naaldwijk ligt het Bas Dekkerplein, waar met grote schaakstukken kan worden geschaakt. Jaarlijks wordt hier van mei t/m juli de Bas Dekkercompetitie gehouden. Contactpersoon hiervoor is Leo Duijvesteijn (tel. 0623859059). De sleutel van de kist met grote schaakstukken is in bezit van diverse leden van Schaakmat Westland. Naast Leo Duijvesteijn zijn dat Jan Dekker (tel. 0613186786) en Ard Dekker (tel. 0624331663) met wie contact kan worden opgenomen om -onder begeleiding- gebruik te maken van dit schaakspel. Dit schaakspel staat, net als de schaakdamtafel op de internationale app Chess Map (alleen op Apple: apps.apple.com/frlappichess-map/id1444309495).