Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk (voor de Oude Kerk) staat vanaf 10 maart 2020 een schaakdamtafel. De tafel is bedoeld als ontmoetingsplaats. Schaken en dammen zijn universele talen die ontmoetingen tussen bijvoorbeeld arbeidsmigranten en autochtone Westlanders stimuleert. Het levert een bijdrage aan een optimale ontwikkeling van de jeugd. Veel internationale onderzoeken wijzen uit dat schaken en dammen nadrukkelijk de ontwikkeling van jongeren op veel gebieden stimuleert. Het  is ontzettend leuk om te doen en goed voor het cognitieve vermogen: het draagt direct bij aan een beter leervermogen, helpt kritisch denken, oplossen van problemen en zelfstandig beslissingen nemen. Spelenderwijs wordt geleerd om vooruit te kijken, plannen te maken, berekende risico's te nemen en oude fouten te vermijden. Deze denksporten houden ook ouderen vitaler. Het is derhalve logisch dat het landelijk initiatief voor schaaktafels (zie ‘achtergrond’) wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en wetenschappers zoals Prof. Erik Scherder en Prof' Dick Swaab. Natuurlijk stimuleert het eveneens het denksportleven in Westland.

Uitleenadressen

De schaak- of damstukken kunnen sinds 27 juni 2020 (vertraagd door coronamaatregelen) worden geleend bij onderstaande bedrijven:

1. Cafe De Slimmerick, Havenplein 1: www.deslimmerick.nl/

2. Grand Cafe Restaurant Bij5, Wilhelminaplein 8: www.bij5.nl/

3. Enjoy Eten & Drinken, Wilhelminaplein 3: www.enjoyetenendrinken.nl/

4. Hotel-Restaurant Inn Naeldwyk, Wilhelminaplein 2: www.inn-naeldwyk.nl/nl/

5. Ottica Coffee, Bites & Drinks, Herenstraat 6: www.ottica.nu/

6. Brasserie Mirell, Wilhelminaplein 32:  www.brasseriemirell.nl/

7. The Readshop Naaldwijk, Wilhelminaplein 12: www.naaldwijkwinkelrijk.nl/winkels/readshop-naaldwijk

Activiteiten

Het gebruik van de schaakdamtafel wordt actief ondersteund door de  Stichting Schoolschaak Westland, Schaakmat Westland en de Damclub Naaldwijk. Via de  appgroep  ‘schaakdamtafel’ (beheerder Ad van der Voort) kunnen geïnteresseerde schakers en dammers elkaar op de hoogte houden van activiteiten op de schaakdamtafel. De activiteiten:

a. De voor zaterdag 21 maart  2020 11.00 uur geplande officiële opening door wethouder Piet Vreugdenhil is niet doorgegaan i.v.m. het coronavirus. Een programma van 10.00-12.00 uur met de beste Westlandse dammer (Internationaal grootmeester Martijn van Ijzendoorn)  en schaker (Internationaal meester Jan-Willem de Jong) is ook geschrapt.

b. In 2020 zijn diverse georganiseerde activiteiten gehouden: bijv. 20 juli 2020 voor de jeugd tijdens de internationale schaakdag, begin september 2020 rond de tafel aandacht voor 100-jarig bestaan Damclub Naaldwijk (groot artikel met foto in Westlandse media), op zaterdag 26 september en zondag 27 september in het kader van de Nationale Sportweek en Westland Ontmoet en tijdens de Wereldschaakdag op zaterdag 11 oktober 2020.

c. In 2021 is er gelukkig vaker spontaan gebruik  gemaakt door geïnteresseerden. Meestal hebben ze (via de QR-code met link naar deze site) bij één van de uitleenadressen stukken geleend. De bekendheid moet verder groeien. Zien schaken doet schaken!  Daarnaast waren er enkele speciale dagen. Dinsdag 20 juli 2021 (van 13.00-16.00 uur) is er zowel op de schaakdamtafel als op het Bas Dekkerplein geschaakt tijdens de internationale schaakdag. Zaterdag 9 oktober 2021 (van 11.00-15.00 uur) is er op en rond de schaakdamtafel geschaakt in het kader van de wereldschaakdag (Global Chess Festival: www.globalchessfestival.com). 

d. In 2022 konden de stukken weer worden geleend bij de uitleenadressen. Daarnaast waren er enkele speciale dagen. Zaterdag 14 mei 2022 Westlands Sportfestival (van 09.00-17.00 uur) is geschaakt. Woensdag 20 juli is de wekelijkse markt. Daarom is er  (van 13.00-16.00 uur) vooral op het Bas Dekkerplein geschaakt  i.v.m. de internationale schaakdag. Zaterdagmiddag 3 september was er naast de schaakdamtafel een groot schaakspel in het kader van Podium Westland. Op beiden is geschaakt en zijn workshops gegeven. Zaterdag 8 oktober  2022 (van 11.00-15.00 uur) is er op en rond de schaakdamtafel geschaakt n het kader van de wereldschaakdag (Global Chess Festival: www.globalchessfestival.com). 

e. In 2023 zijn de uitleenadressen voor de schaakstukken ongewijzigd gebleven. De eerste speciale dag was donderdag 20 juli. Van 13.00-16.00 uur werd rond de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein geschaakt i.v.m. de internationale schaakdag. Zie de website van het 150-jarig bestaan van de KNSB. Het was een geslaagde middag met veel publiciteit. Net als voorgaande jaren is in het kader van de wereldschaakdag (Global Chess Festival: www.globalchessfestival.com) weer op en rond de schaakdamtafel geschaakt op zaterdag 14 oktober van 11.00-15.00 uur. 

f. In 2024 kunnen de schaakstukken wederom op de gebruikelijke adressen worden geleend zodat iedereen gemakkelijk spontaan een potje kan schaken op het gezellige Wilhelminaplein met de vele terrassen. Daarnaast zullen, net als voorgaande jaren, minimaal twee schaakactiviteiten worden georganiseerd. Op zaterdag 20 juli zal de internationale schaakdag extra feestelijk worden gevierd, omdat de internationale schaakbond (FIDE) dan 100 jaar bestaat. Natuurlijk wordt ook weer in het kader van de wereldschaakdag (Global Chess Festival: www.globalchessfestival.com)  op en rond de schaakdamtafel geschaakt op zaterdag 15 oktober van 11.00-15.00 uur. 

schaken: Marcel Dijkshoorn (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Whatsapp: 06 28232005)                                                                                                                dammen: Ad v.d. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)
beheerder appgroep: Ad .v. Voort (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0613224279)
algemene coördinatie: Ard Dekker (Voorzitter Stichting Schoolschaak Westland); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel. 0624331663).

Achtergrond

Medio 2017 heeft Jesús Medina Molina het initiatief genomen om schaaktafels geplaatst te krijgen in zoveel mogelijk publieke ruimtes in Nederland. Zijn Urban Chess initiatief wordt door velen in binnen- en buitenland gesteund. Het aantal gemeenten, scholen en overige locaties waar schaaktafels zijn of komen neemt dankzij dit initiatief snel toe. Sinds kort kunnen ook schaaktegels en schaakzitjes  worden geleverd. Westland is de dertiende gemeente waar sinds begin 2018 een 'chess court' is aangelegd in de openbare ruimte in Nederland.

De eerdere gemeenten zijn Utrecht, Amersfoort, Gorinchem, Apeldoorn, Doetinchem, Schiermonnikoog, Amsterdam, Den Helder, Alkmaar, Middenmeer, Tilburg en Beijnum. Per 26 maart 2024 zijn er sinds 2018 al  in 107 gemeentes op 218 locaties bijna 400 schaaktafels geplaatst in Ruurlo, Heemstede, IJsselstein, Eindhoven, Dordrecht, Stichtse Vecht, Den Haag, Groningen, Diemen, Capelle a/d IJssel, Barneveld, Alphen a/d Rijn, Leiden, Oosterhout, Teylingen, Nijmegen, Assen, Westland (Naaldwijk, Wateringen, Poeldijk en Monster), Almelo, Schiedam, Vlaardingen, Baarn, Meerkerk, Spijkenisse, Heiloo, Amstelveen, Wassenaar, Veenendaal, Soest, Helmond, Oegstgeest, Rotterdam, Oisterwijk, Heerlen, Krimpen a/d IJssel, Voorburg, Zaanstad, Woerden, Schoonhoven (gemeente Krimpenerwaard),Krommenie (gemeente Zaanstad), Gouda, Arnhem, Cuijk, Delfzijl, Breda, Bilthoven, Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen), Maastricht, Zwolle, Geldermalsen (gemeente West Betuwe), Haarlem, Waalwijk, Oss, Enschede, Made (gemeente Drimmelen), Bunschoten, Zwijndrecht, Lochem, Dieren, Tholen, Brielle, Leeuwarden, Den Bosch, Kampen, Ermelo, Bladel, Hillegom, Nieuwkoop, Volendam, Dronten, Zoetermeer, Sneek, Delft, Beverwijk, Sliedrecht, Yerseke, Eemnes, Terschelling, Deurne, Waddinxveen, Souburg, Noordwijk, Heeze, Lelystad, Bommelerwaard, Aalsmeer, Renkum, Deventer, Waalre, Ede, Katwijk, Purmerend en Hoeksche Waard.  Dit aantal groeit erg snel, mede door de vele publiciteit die dit initiatief van Urban Chess krijgt. Bij veel andere gemeenten zijn de plannen vergevorderd. Dankzij Stedon, de leverancier van de meeste schaaktafels zijn er twee goede doelen van het jubileum van de KNSB ondersteund. Zo zijn er van mei 2022 t/m juni 2023 negen schaaktafels voor jeugd geplaatst in Oeganda. Daarnaast is op 23 september 2023 in Zoetermeer door Stedon een cheque overhandigd aan de Hersenstichting. Zie jubileumwebsite KNSB. Voor meer informatie van Urban Chess wordt verwezen naar de site van de landelijk initiatiefnemer: www.medinamolina.com/schaaktafels.

Op de website www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html is goed zichtbaar gemaakt op welke plaatsen, incl. Naaldwijk, in Nederland nu schaaktafels staan. De schaakdamtafel staat ook vermeld op de internationale app Chess Map; alleen op Apple:  apps.apple.com/fr/app/chess-map/id1444309495, waarop ook het Bas Dekkerplein (met grote schaakstukken) staat. 

In oktober 2017 heeft de landelijk initiatiefnemer contact opgenomen met o.a. de gemeente Westland en vanaf november 2017 heeft Ard Dekker (in nauwe samenwerking met de Westlandse schaakorganisaties) als coördinator Schoolschaakplan Westland de plaatsing en het gebruik van schaaktafels in Westland als burgerinitiatief overgenomen. Eind 2019 is op verzoek van de gemeente gekozen voor de schaakdamtafel van Stedon (antraciet met houtsoort cumaru), omdat die het beste paste bij de nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein. De schaakdamtafel staat op grond dat eigendom is van de Oude Kerk. Daarom zijn afspraken gemaakt tussen de kerk en de gemeente. Beheer en onderhoud van de schaakdamtafel wordt door gemeente Westland uitgevoerd. Gemeente Westland is aansprakelijk voor eventuele schade (ook van derden) door achterstallig onderhoud aan de schaaktafel. De Oude Kerk behoudt het recht om de toestemming voor het handhaven van de schaaktafel in te trekken indien deze leidt tot overlast voor de Oude Kerk Naaldwijk. Een voor het vierde kwartaal 2020 geplande evaluatie is i.v.m. de corona-vertraging,  nog niet gehouden. Deze wordt gehouden zodra dit een goed beeld heeft. Na een positieve uitkomst wordt mogelijk ook in een andere kern van Westland een tafel gerealiseerd.

Door wie mogelijk gemaakt?

De tafel is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:

1. Het Innovatiefonds Sociaal Domein van de gemeente Westland (www.gemeentewestland.nl/ondernemen/subsidies.html)

2. Fonds 1818

3. ADNU Accountants & Adviseurs: https://adnu.nl/adnu/

4. Schoolschaakplan Westland (nu Stichting Schoolschaak Westland)

5. Schaakmat Westland

6. Damclub Naaldwijk