Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Afgelopen zaterdag werd de vierde ronde KNSB ingehaald. Nog een restant van de corona-maatregelen dat moest worden ingelopen. Als gevolg van vakanties en andere omstandigheden was het zowel aan Westlandse als aan Dordtse zijde lastig voor de teamleiders om een compleet team op de been te brengen. Dordrecht slaagde daar uiteindelijk wel in, Schaakmat Westland begon met een 1-0 achterstand.

Als kampioen van de poule wilde we ook de laatste wedstrijd tegen Philidor Leiden 3 waardig afsluiten.
Natuurlijk speelt het allemaal wat relaxter als je al kampioen bent, bijvoorbeeld geen moeilijke beslissingen als er remise wordt aangeboden. Maar er werden weldegelijk stevige partijen gespeeld.

In de inhaalronde van de KNSB mocht Schaakmat Westland 1 het thuis opnemen tegen DD 1, een team dat reeds 2 ronden voor het eind kampioen is. Voor ons was het zaak zo veel mogelijk bordpunten te snoepen, al hebben we de laatste paar jaar goede scores gehaald tegen DD. Spannender voor ons was de uitslag van VAS tegen Oestgeest.

Door onze twee gelijke spelen op rij, was concurrent DSC weer gelijk gekomen in matchpunten en op maar een half bordpunt achterstand. Het beloofde dus een spannende laatste ronde te worden waarin beide teams voor ieder half bordpuntje zouden vechten. Terwijl DSC in Den Haag tegen DD speelde, speelden wij een paar kilometer verderop in de hofstad tegen SHTV.

LSG 6 heeft het dit jaar moeilijk in de poule 5D en staat met 1 punt onderaan.
Uitgerekend tegen LSG konden wij met een overwinning kampioen worden in de poule.
Dit moet toch lukken vonden sommige spelers maar mijn ervaring is dat juist zulke wedstrijden om een kampioenschap extra moeilijk zijn.

Op zaterdag 23 april voltrok zich de negende ronde in de tweede klasse KNSB. Schaakmat Westland mocht het thuis opnemen tegen Rijswijk 1. Een gezellige derby met volop spanning in de strijd tegen degradatie.

De op een na laatste wedstrijd van de competitie speelden we tegen Botwinnik, dat 1 matchpunt achter ons stond en nog tegen de hekkensluiter moet. Een nederlaag zou dus dramatisch zijn en bij een gelijkspel kon DSC gelijk komen. Aangezien we ook voor de beker uit tegen Botwinnik moesten spelen, hadden we afgesproken om de eerste vier borden voor de beker te laten meetellen, waardoor deze borden nog belangrijker waren. Op papier waren we de grote favoriet met een hogere rating op ieder bord, maar Botwinnik heeft wel wat jongere spelers.

Uit spelen tegen Caissa is wel even een dingetje. Vertrekken van uit het Westland om half twaalf, dan op weg naar het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam, parkeren  € 22,50, ’s-avonds rond zeven uur weer thuis en dan hebben we het niet eens gehad over de huidige benzineprijzen.
Maar goed, het gaat over schaken. Voordat de wedstrijd begon stond Caissa 4 met 1 punt voorsprong op ons op de eerste plaats in de poule.

Op zaterdag 2 april stond het degradatieduel Krimpen aan de IJssel 2 - Schaakmat Westland 1 in de tweede klasse C op het programma in het thuishonk van de Krimpenaren.

Eindelijk weer eens een schaakwedstrijd zonder al teveel beperkingen.
Alleen onze teamleider moest thuis lijdzaam in corona quarantaine zitten.
Dat we 2 jaar geleden van hetzelfde team met een nipt verschil hadden gewonnen geeft natuurlijk totaal geen garanties.

Agenda

Geen evenementen