Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland 1 speelde thuis tegen koploper Botwinnik met als inzet de strijd om de titel weer spannend te maken. Aan alle borden brandde dan ook een fel gevecht los. Aan alle? Nee, één bord bood als enige weerstand tegen deze trend: Henk bereikte met wit niets tegen een toch licht dubieuze Scandinaviër en bood remise aan, wat geaccepteerd werd. Voor straf mocht hij als interimteamleider optreden en dit verslag maken.

In de 3e ronde speelden we tegen Sliedrecht 2. Het clubgebouw van Sliedrecht, De Havik, puilden uit van de schakers. Naast ons team speelde ook ons 1e team tegen Sliedrecht 1 en waren er nog 2 wedstrijden, dus totaal 8 teams. Een drukke en gezellige schaakmiddag. In Sliedrecht speel je letterlijk in het hol van de Leeuw, de club is de bakermat van De Leeuw opening waar 2 boeken van zijn gepubliceerd.

Na de nipte nederlaag in de tweede ronde tegen BSG was het zaak voor de spelers van Schaakmat Westland in de uitwedstrijd in en tegen Sliedrecht de draad weer op te pakken in de spannende tweede klasse (2c) poule.

Na de nederlaag in de eerste ronde tegen DSC, herstelde Schaakmat Westland 1 zich met een 5-3 overwinning op Scheve Toren. Door de nederland van DSC tegen Botwinnik zou het toch nog een interessantere competitie kunnen worden dan gedacht na de eerste wedstrijd.

In de 2e ronde speelden we tegen Promotie 2 die in de 1e ronde vrij waren, waardoor het moeilijk inschatten was wat we konden verwachten. Maar de gemiddelde rating van Promotie is wel 75 punten hoger dan die van ons dus gemakkelijk zou het niet worden.

In de tweede ronde KNSB stond BSG 1 op het programma voor de schakers uit het Westland. BSG 1 is gedegradeerd uit de 1e klasse en speelt voor het kampioenschap ondanks een nederlaag in de eerste ronde tegen Philidor. In De Lier was het ook spannend en waren de teams aan elkaar gewaagd.

Speelde we vorig seizoen tegen LSG 6, na onze promotie mochten we in de eerste ronde aantreden tegen LSG 5.
We begonnen met een 1-0 achterstand omdat Wijnand Hijkoop aan bord 5 met wit vooruit had gespeeld en helaas had verloren.

Een nieuw seizoen, nieuwe kansen. In klasse 2C stond in de eerste KNSB ronde de inmiddels klassieke derby Rijswijk-Schaakmat Westland 1 op het programma. De laatste jaren was Rijswijk steevast op bezoek bij ons in het Westland, dus het was weer even zoeken naar de speellocatie van de Rijswijkers. Een beetje verscholen in de Heerenstraat voltrok zich een spannende strijd.

Afgelopen zaterdag werd de vierde ronde KNSB ingehaald. Nog een restant van de corona-maatregelen dat moest worden ingelopen. Als gevolg van vakanties en andere omstandigheden was het zowel aan Westlandse als aan Dordtse zijde lastig voor de teamleiders om een compleet team op de been te brengen. Dordrecht slaagde daar uiteindelijk wel in, Schaakmat Westland begon met een 1-0 achterstand.

Als kampioen van de poule wilde we ook de laatste wedstrijd tegen Philidor Leiden 3 waardig afsluiten.
Natuurlijk speelt het allemaal wat relaxter als je al kampioen bent, bijvoorbeeld geen moeilijke beslissingen als er remise wordt aangeboden. Maar er werden weldegelijk stevige partijen gespeeld.

Agenda

07-01 2023 12:45 - 17:30
Open Westlands Snelschaakkampioenschap