Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Nadat we in de eerste ronde van de HSB-beker vrij waren, was in de kwartfinale eersteklasser Haege Ooievaar de tegenstander. Het zag er de hele avond wel goed uit, maar de 3,5 -0,5 die uiteindelijk op het scorebord stond was wel iets geflatteerd.

Michiel had al snel gewonnen. Hij kwam met zwart goed uit de opening. Zijn tegenstander deed een wanhoopsoffer, waardoor Michiel eerst een stuk en even later een toren voor kwam te staan. Na de krachtzet Txf2, zag wit ook in dat doorspelen geen zin meer had.

Johan leek met zwart wat minder te staan, maar er was zeker nog geen man over boord. Zijn tegenstander bood remise aan, wat door Johan gretig werd geaccepteerd nadat hij toestemming van de teamleider had gekregen.

Manfred leek op bord 3 met wit het initiatief te hebben en de betere pionnenstructuur, maar de sterke loper van zwart compenseerde veel. Manfred ruilde daarom zijn paard tegen de loper, hoewel zwart hiermee wel zijn pionnenstructuur kon repareren. Bovendien waren de zwarte torens actiever dan de witte torens  in het dubbel-toreneindspel en had Manfred veel zwakke pionnen. Manfred kon even later een zwakke pion af te ruilen, daarmee ook een zwakke pion bij zwart creëren en zelf ook weer actief worden. In tijdnood trapte zijn tegenstander in een röntgenschaak, wat een volle toren kostte. Zwart gaf direct op en de overwinning in de match was binnen, zodat Jan-Willem indien nodig wat meer risico kon nemen.

Jan-Willem had wit op bord 1 tegen veruit de sterkste speler van Haeghe Ooievaar, Stefan Bekker, met een rating van dik boven de 2300. Jan-Willem had de hele partij het initiatief en veel meer tijd, maar zwart verdedigde zich goed. In wederzijdse tijdnood, bezweek de zwarte stelling toch en won Jan-Willem.

Rating
Rating
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2391 Bekker, S. (Stefan) 2333 1 - 0
Woerden van, M. (Michiel) 2166 Orsouw van, T.F. (Theo) 1921 1 - 0
Kindt, M.R.J. (Manfred) 1990 Huizen van, H. (Henk) 1898 1 - 0
Voorberg, J.P. (Johan) 1876 Nierop, D. (Dominique) 1686 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2106 Gemiddelde Rating: 1960 3½ - ½