Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De kwartfinale van de HSB-beker had ook een mooi affiche geweest voor een finale. Koploper in de competitie, DSC, kwam namelijk op bezoek. Het leek er lange tijd op dat het op snelschaken zou aankomen, maar in tijdnood werd de de strijd toch al tijdens de reguliere wedstrijden in ons voordeel beslist.
 
Manfred speelde op bord 4 met zwart tegen Ted Barendse, die na de opening wel heel weinig stukken in de buurt van zijn koning hield. Manfred offerde een stuk tegen de witte g- en h-pionnen en had gevaarlijke aanvalskansen. De aanval sloeg echter niet door en nadat de partij al verloren was, kon Manfred niet meer voorkomen dat hij zelf mat werd gezet.
 
Marnix kwam erg lekker uit de opening, hij had het loperpaar en de zwarte pionnenstructuur was dramatisch met onder andere een geïsoleerde dubbelpion. Zwart probeerde nog de druk op te voeren en dreigde met wat torenoffers. Marnix kon echter zelf binnen komen, waarna hij de ene na de andere pion kon oprapen. Zelfs met ongelijke lopers op het bord, was er geen houden meer aan voor zwart.
 
Jan-Willem kwam met zwart goed uit de opening en zijn tegenstander offerde een pion om wat tegenspel te creëren. Er ontstond een eindspel met ieder twee torens en een loper, waarin de witte torens wat actiever waren, maar Jan-Willem gevaarlijke doorbraakkansen had. Jan-Willem hield de controle en rondde het mooi af door een toren te offeren, waarna zijn doorbraak niet meer tegen te houden was.
 
Michiel had na de opening wat ruimtevoordeel en begon een koningsaanval die zeer kansrijk leek. Door een onnauwkeurigheid, kon zwart echter zijn eigen koning in het nauw drijven en moest Michiel een dame geven tegen een toren, loper en pion. Het resterende eindspel was verloren: Michiel verloor wat pionnen en moest zijn loper geven tegen een promoverende pion. Met dame en pion tegen toren en pion had zwart de winst voor het grijpen. Hij verrekende zich echter waardoor Michiel alsnog remise kon maken.
 
Schaakmat Westland
   
DSC
   
Hofman, A.M. (Marnix) 2204 - Legemaat, G. (Gert) 2193 1 - 0
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2395 - Buzing, P.C. (Pieter) 2138 1 - 0
Woerden van, M. (Michiel) 2142 - Both, E. (Erik) 2166 ½ - ½
Kindt, M.R.J. (Manfred) 1944 - Barendse, T.J.M. (Ted) 2034 0 - 1
  2171     2133 2½-1½