Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Als kampioen van de poule wilde we ook de laatste wedstrijd tegen Philidor Leiden 3 waardig afsluiten.
Natuurlijk speelt het allemaal wat relaxter als je al kampioen bent, bijvoorbeeld geen moeilijke beslissingen als er remise wordt aangeboden. Maar er werden weldegelijk stevige partijen gespeeld.

LSG 6 heeft het dit jaar moeilijk in de poule 5D en staat met 1 punt onderaan.
Uitgerekend tegen LSG konden wij met een overwinning kampioen worden in de poule.
Dit moet toch lukken vonden sommige spelers maar mijn ervaring is dat juist zulke wedstrijden om een kampioenschap extra moeilijk zijn.

Uit spelen tegen Caissa is wel even een dingetje. Vertrekken van uit het Westland om half twaalf, dan op weg naar het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam, parkeren  € 22,50, ’s-avonds rond zeven uur weer thuis en dan hebben we het niet eens gehad over de huidige benzineprijzen.
Maar goed, het gaat over schaken. Voordat de wedstrijd begon stond Caissa 4 met 1 punt voorsprong op ons op de eerste plaats in de poule.

Eindelijk weer eens een schaakwedstrijd zonder al teveel beperkingen.
Alleen onze teamleider moest thuis lijdzaam in corona quarantaine zitten.
Dat we 2 jaar geleden van hetzelfde team met een nipt verschil hadden gewonnen geeft natuurlijk totaal geen garanties.

Na ruim 2 maanden zonder KNSB competitie reisde het 2e KNSB team op 5 februari naar Zoetermeer om het jaar te beginnen tegen Botwinnik 2.

Als eerste was debutant in de KNSB Jan Dekker met zwart aan bord 7 klaar.
In mijn partij liep ik in het begin achter de feiten aan en moest mij beperken tot verdedigen. Dit lukte vrij aardig. Na een offer van mijn toren tegen paard en pion. En de 3 pionnen te isoleren tot 2 losse pionnen.

In tegenstelling met team 1 is het schaken bij Schaakmat Westland 2 geenszins roestig.
I.v.m. CTB eisen moest Schaakhuis twee van zijn regulieren spelers missen en met 2 invallers spelen.
Ook wij hadden met Remco Trompetter een invaller, maar dat had een andere rede.
Ondanks alle maatregelen werd het voor ons een goede zaterdagmiddag.

Na zo’n anderhalf jaar zonder KNSB competitie mocht het 2e team dan ook eindelijk weer een wedstrijd spelen en begonnen we klokslag 13.00 uur in Voorschoten met de wedstrijd.
Na ruim 2 uur gespeeld te hebben stond het op de meeste borden nog redelijk gelijk. Op bord 3 stond Johan ’t Hart met wit een stuk voor en op bord 7 was het precies andersom en stond Marcel met wit een stuk achter. Op bord 8 speelde Theo met zwart tegen het 11 jarige talent Thomas Dijkhuizen.

In de 5e ronde moest Schaakmat Westland 2 het opnemen tegen het hoger gerate EsPion 1 uit Amsterdam.
Aan het eerste bord werd in de partij van Johan al snel de vrede getekend en tot remise besloten, zodat beide teams van de nul af waren.

Bij binnenkomst in Voorschoten werden we verwelkomt door scheidsrechter Jan v.d. Ende.
Jan ging een drukke middag tegemoet met 3 wedstrijden verdeeld over 2 zalen.
Voorschoten 3 is één van de twee koplopers in onze poule, dus het beloofde een pittige middag te worden. We begonnen al om 12:30 uur.

Het was leuk schaken bij LSG in Leiden. Niet minder dan 7 teams van LSG speelden gelijktijdig in het denksportcentrum. Wij werden direct al welkom geheten door Jan-Willen de Jong, die hier ook lid is en in het eerste speelt. LSG 6 was de koploper in de KNSB 5e klasse. Schaakmat Westland was hier derde, maar had even veel wedstrijdpunten, ook 3 uit 2.