Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Deze week wordt de derde nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland gemaild naar alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland. Via de links in de nieuwsbrief kan nagenoten worden van de vele culturele schaakactiviteiten in het kader van het jubileum van de KNSB.  Onderstaande is een fotocollage opgenomen van de tien basisscholen die inmiddels gratis één of twee grote  schaakstukken hebben ontvangen.  Komend seizoen zijn wij weer beschikbaar voor schaaklessen, workshops en schoolschaaktoernooien!

Donderdag 6 juli hebben Milou en Evi de schaaktafel op hun school, de Eerste Westlandse Montessorischool in Monster (EWMM) geopend. Milou (links op de foto) werd geflankeerd door meester Matthieu Spekkers, de schaakpromotor van de school, en Evi (rechts op de foto) door Ard Dekker, voorzitter van de Stichting Schoolschaak Westland. Het betreft een antraciet betonnen schaaktafel die City&Park heeft geschonken als eerste prijs bij de jubileum schoolschaakweek van de KNSB in mei 2023. De Stichting Schoolschaak Westland heeft de schaaktafel gewonnen dankzij het (inzenden van een film van het) Westlands Schoolschaakfestival dat 27 mei 2023 in Naaldwijk is gehouden. De tafel moest wel worden opgehaald in Amsterdam, maar dankzij twee heftrucks (in Amsterdam en Monster) en transport van schaker Frans Vreugdenhil kon de tafel bij de EWMM worden geplaatst.

Journalisten kunnen vaak veel beter een impresssie geven van een activiteit dan een organisator. Met dank aan journaliste Debbie van Eijk  verwijs ik daarom deze keer vooral naar de leuke en uitgebreide bijdrage van 27 mei jl. op de digitale online versie van Het Hele Westland.

Op 31 mei sierde het festival zelfs de voorpagina van de wekelijke editie van Het Hele Westland. Tijdens de Jubileumdag van de KNSB in het Spoorwegmuseum op 31 mei werd ook bekend dat de Stichting Schoolschaak Westland  één van de twee hoofdprijzen heeft gewonnen van de  jubileum Schoolschaakweek dankzij de inzending van beeldimpressies (onderstaande fotocollage en deze film op You Tube van de KNSB). Zie de jubileumwebsite. De gewonnen betonnen antraciet schaaktafel van Citty&Park moet binnenkort een mooie bestemming krijgen in Westland.

Zaterdagmiddag 27 mei (13.00 tot 17.00 uur) bruist het  van leuke (schaak)activiteiten in de zalen van de Ontmoetingskerk  in Naaldwijk. Het Westlands Schoolschaakfestival is geen schaaktoernooi en je hoeft zelfs niet te kunnen schaken!  Het festival is gratis en je gaat niet met lege handen naar huis. Zie de flyer, incl. activiteitenoverzicht en tijdschema.

Zie bijgaande tweede nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland aan alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland met vooral aandacht voor de landelijke Jubileum Schoolschaakweek (22 t/m 26 mei) en het Westlands Schoolschaakfestival (zaterdagmiddag 27 mei). 

De Hofvilla uit Wateringen werd  woensdagmiddag 5 april jl. met 136 punten Westlands Schaakkampioen middenbouw met een neuslengte voor De Joannesschool uit Naaldwijk (132 punten) en De Regemboog uit Naaldwijk (128 punten).
Individuele kampioenen werden Jack van Veelen van De Regenboog (groep 5), Sven Wink van de EWMM uit Monster (groep 4) en Jens Kuijvenhoven van de Pr. Willem-Alexanderschool uit ’s-Gravenzande (groep 3).  

Abel Drenthen van Het Galjoen uit Den Hoorn werd vrijdag 3 maart jl. wederom Naaldwijks Schoolschaak Kampioen (NSK). Bij de middenbouw werd Jack van Veelen van De Regenboog uit Naaldwijk verrassend kampioen.Totaal waren er 57 deelnemers in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk bij het 45e NSK voor jeugd t/m 12 jaar die woont of op school gaat in Westland, Hoek van Holland of Midden-Delfland.

Op vrijdagmiddag 3 maart (van 13.00-16.30 uur) wordt het 45e Naaldwijks Schoolschaak Kampioenschap gehouden in de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 47 in Naaldwijk. Je mag meedoen als je in Westland, Midden-Delfland of Hoek van Holland woont of op school gaat en niet ouder dan 12 jaar bent. Je hoeft alleen de basisregels van het schaken te kennen. Deelname kost € 5. Je krijgt  dankzij sponsor ADNU Adviesgroep B.V.  drinken en een aandenken. Iedereen krijgt kans op één van de vele prijzen. Ook worden er enkele boeken van Simon de Schaker verloot. Aanmelden t/m woensdag 22 februari a.s. alleen via deze link.  Na inschrijving volgt voor 3 maart meer informatie.   

Zie bijgaande eerste nieuwsbrief van de Stichting Schoolschaak Westland aan alle basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland met vooral aandacht voor de culturele schaakactiviteiten en enkele schaaktoernooien. 

Agenda

11-11 2023 10:00 - 16:30
33e SIO Rapid Toernooi 2023