Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Net als vorig jaar is het Schoolschaakplan Westland 2015-2020 na afsluiting van het seizoen 2016-2017 geëvalueerd. In 2016 was het beeld al erg positief, maar helaas was er toen nog geen toename van het aantal Westlandse jeugdschaakleden. Die teller stond, net als in 2015, op 20 jeugdleden. Dat beeld is nu gelukkig veel positiever. Voornamelijk door de goede herstart van de Lierse jeugdafdeling is het aantal jeugdleden in Westland met 100% gestegen tot 40 jeugdleden (Lierse 14 en Schaakmat 26). Daarmee komen we al dicht bij het streefcijfer van 50 jeugdleden in 2020.

Belangrijker vind ik echter dat het schaken op de scholen wordt geborgd en er een schaakcommunity ontstaat met samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten, ouders, trainers en clubs. Daar hebben we nog een weg voor te gaan. Toch mogen we al trots zijn op de bereikte resultaten:

1. In twee jaar hebben 481 leerlingen op negen scholen een workshop Chessity gehad en 474 kinderen op zestien basisscholen hebben schaakles gehad van elf schaaktrainers. Het aantal schaaklessen met de Stappenmethode neemt af en het gebruik van Chessity neemt snel toe.

2. Deelname aan schoolschaaktoernooien is t.o.v. vorig jaar met meer dan 50% gestegen.

Dankzij het succes van het Schoolschaakplan Westland is het gemakkelijker om de sponsors die actief zijn (Lohuis Lighting, ADNU Accountants & Adviseurs en Rabobank Westland) te blijven boeien en binden. Het streven blijft om met enthousiasme en kwalitatief goede trainers en trainingsmethoden (Stappenmethode en Chessity) een duurzame relatie op te bouwen met basisscholen in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland. Met de toenemende populariteit van schaken onder Westlandse basisscholieren is een belangrijke stap gezet op weg naar een gezond schaakklimaat voor Westlandse schaakverenigingen in 2020.  Dat was de aanleiding om te starten met het Schoolschaakplan!

De tussentijdse evaluatie is onder de aandacht gebracht van de HSB, de KNSB en het Chessity-team, omdat uitwisseling van goede ervaringen bijdraagt aan vitale schaakverenigingen.  Geïnteresseerden in de tussentijdse evaluatie kunnen meer informatie krijgen bij de coördinator van het Schoolschaakplan Westland: Ard Dekker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

 

Agenda

Geen evenementen