Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Sinds de start van het Schoolschaakplan Westland in 2015 blijft de animo voor het schaken op basisscholen toenemen.  Inmiddels hebben zo’n 850 kinderen op 15 scholen in Westland, Hoek van Holland of Midden-Delfland een workshop schaken gehad en hebben meer dan 700 leerlingen op 19 scholen schaaklessen (gehad).  De laatste maanden zijn zes cursussen afgerond en zijn de nodige certificaten en diploma’s uitgereikt.


In Maasdijk heeft schaaktrainer Jan Tamerus met de schaaktrainingsmethode Chessity tien schaaklessen gegeven aan acht leerlingen van Het Kompas en De Aventurijn.  Vier kinderen hebben een certificaat ontvangen De andere drie hebben een Stappendiploma 1 en/of een Chessity Pion-diploma behaald.

Schaakmeester Jan is inmiddels met enkele nieuwe cursisten gestart met een tweede cyclus van tien schaaklessen.
In De Lier heeft schaaktrainer Jan Dekker via BSO De Lange Keizer tien schaaklessen met de Stappenmethode gegeven aan zeven kinderen van De Achtsprong en PWA. Ook hier ontvingen vier kinderen een certificaat. Daarnaast waren er vier diploma’s (Opstapje 1, twee keer Stap 1 en Chessity Pion-diploma).

Schaaktrainer Geert Bilars had eveneens acht leerlingen bij zijn tien schaaklessen met de Stappenmethode via BSO ’t Kickertje aan leerlingen van Het Galjoen Het Talent in Den Hoorn. Ook hier ontvingen vier kinderen een certificaat en twee leerlingen behaalden het Stap 1 diploma. Een vervolgcursus van tien lessen is gestart met enkele nieuwe leerlingen.

Op de Bernadetteschool in Naaldwijk had Jan Dekker dertien cursisten waarvan de meesten uit groep 4. Hij gaf les met de Stappenmethode en allen ontvingen een certificaat.

Bij de Pieter v.d. Plasschool in Wateringen hebben in januari en februari zo’n 85 leerlingen van de groepen 5 t/m 8 tijdens de circuit-middagen drie workshops schaken gehad. Na een workshop Chessity van Ard Dekker (coördinator Schoolschaakplan) had iedereen de beginselen van het schaken geleerd.

Tijdens de tweede workshop (door gasttrainers Jan Dekker of Gerben van Leeuwen) werd er o.a. een zeer geslaagd bingospel gespeeld. Dat werd beloond met schaaksleutelhangers.  Onderstaand twee winnaars met Gerben van Leeuwen.

Eind 2017 zijn bij de Regenboog in Naaldwijk de tien schaaklessen (Chessity; verdeeld over heel 2017) van schaaktrainer Ard Dekker aan alle 28 leerlingen van groep 6 afgesloten. Daarbij zijn niet alleen  Chessity Pion-diploma’s uitgereikt aan vier leerlingen van groep 6, maar ook aan een leerling van groep 5.

Alle 28 leerlingen van groep 5 gaan nog enkele maanden door. Er zijn al drie diploma’s uitgereikt in deze klas van juf Bernadette, waar voor het derde jaar achter elkaar de hele klas schaakles krijgt met Chessity.

In Hoek van Holland is op de Van Rijckevorselschool eind 2017 het eerste Chessity Pion-diploma uitgereikt. Alle 37 leerlingen van de grepen 4 en 5  volgen schaakles. Schaaktrainster Anja v.d. Kraan-Valstar geeft maandelijks les, maar tussendoor zijn de leerlingen ook actief bezig. Zeer binnenkort kunnen meer diploma’s  worden uitgereikt.

Bij de Joannesschool in Naaldwijk hebben ook alle (67) leerlingen van de groepen 4 en 5 schaakles met Chessity bij het Groeps Overstijgend Werken. Coördinator Ard Dekker komt enkele keren per jaar langs voor ondersteuning. Naar verwachting kunnen binnenkort de eerste diploma’s worden uitgereikt.

Bij de PWA in De Lier hebben alle 21 leerlingen van groep 5 schaakles met Chessity. Ard Dekker komt enkele keren per jaar langs voor ondersteuning. Er zijn nog geen diploma’s uitgereikt.

Ook in ’s Gravenzande bij de PWA, waar zes leerlingen schaakles volgen met Chessity, zijn nog geen diploma’s uitgereikt.

Aan het eind van het seizoen worden wel weer veel Stappendiploma’s uitgereikt bij Pius X in Wateringen. Het gehele jaar door ontvangen meer dan 30 leerlingen tijdens schooltijd schaakles van de schaaktrainers Frank Thoma en Rik Pronk. 

Naar verwachting zullen andere scholen het goede voorbeeld van bovengenoemde elf scholen/BSO’s volgen. Schaken is weer ‘hot’. Het aantal jeugdschakers in Nederland is de laatste tien jaar verdubbeld. De eerstvolgende schaakactiviteit voor club- en huisschakers is het 41e Naaldwijks Schoolschaak Kampioenschap dat op vrijdag 2 maart (in de voorjaarsvakantie) wordt genouden. Zie www.schaakmatwestland onder jeugd. Daarna kunnen alle leerlingen van de groepen 3 t/m 5 meedoen met het 3e WSK345 dat op woensdagmiddag 11 april wordt gehouden in De Regenboog. Zie schaakflyer op www.westlandschaakt.nl Het hoogtepunt voor dit seizoen wordt het Lohuis NK E-teams (t/m 10 jaar) dat  op zaterdag 26 mei a.s. in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk wordt gehouden.

Ard Dekker, coördinator Schoolschaakplan Westland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0623928006) is graag bereid uitleg te geven over de mogelijkheden voor schaaklessen op basisscholen en/of gratis en vrijblijvend een workshop Chessity te geven.