Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De 32e editie van het SIO Rapid Toernooi is gewonnen door Rachid Schrik van DD. Niet geheel onverwacht, want qua rating (2157) de sterkste. Rachid bleef ongeslagen, moest 2 remises toestaan en kan met 6 uit 7 terugkijken op een prachtig toernooi. Hans Hollander kon bij het ingaan van de laatste ronde nog hopen op een misstap van Rachid voor een eventuele barrage,

maar na snelle winst van Rachid bleef Hans steken op een mooie tweede plek. Michael Aagaard, meervoudig toernooiwinnaar, kwam dit jaar niet verder dan de 3e plaats. Kees van Toor, gepromoveerd uit de 2e groep, kende een slechte start met 1 uit 3 maar na de lunchpauze kwam hij op stoom en legde met 3,5 uit 7 beslag op de 4e plek.

De 31e editie was in 2019 en na een gedwongen pauze van 2 jaar vanwege de pandemie was de organisatie benieuwd of er nog animo was voor een schaaktoernooi. Het weer leek niet mee te zitten, een zomerse herfstdag, maar de opkomst was hoger dan de vorige keer. Niet minder dan 88 deelnemers kwamen weer van heinde en verre, waarbij het opvallend was dat er veel nieuwkomers de gang naar De Lier wisten te vinden. 

De 2e groep werd gewonnen door de Leidse Armeniër Artur Margaryan, een thuisschaker met een aardige rating uit het verleden. Hier bleef het tot het einde spannend omdat ook Ton Bodaan nog in de race was voor de 1e prijs. Uiteindelijk eindigden beide schakers met 5,5 punten en aangezien ook het onderlinge resultaat gelijk eindigde, moest de loting de winnaar aanwijzen. Artur trok aan het langste eind.

Twee schakers wonnen alle partijen. Oudgediende Simon van der Beek won groep 10 en Lierenaar Romeo Stolze won alle partijen in groep 11.

De prijzentafel was weer prachtig gevuld met vele mooie Westlandse streekproducten zoals druiven, planten en groentepakketten. Gelukkig kunnen we rekenen op gulle bijdragen van Westlandse ondernemers, in het geval van groentepakketten dankzij Koornneef Versmarkt uit ’s-Gravenzande en planten van Heboplant uit Maasdijk.

De helft van de deelnemers viel in de prijzen, maar traditiegetrouw ging in principe iedereen met een prijs naar huis, dankzij onze sponsor en bollenkweker Van der Hout die weer prachtige amaryllisbollen had aangesleept. En niet te vergeten de geschonken pennen van Van Leent bouwbedrijf.