Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

De 33e editie van het SIO Rapid Toernooi 2023 was op voorhand al geslaagd, want niet minder dan 96 deelnemers hadden zich aangemeld en dat waren er 8 meer dan in 2022. Uiteindelijk deden er 94 schakers mee, waren er 3 afmeldingen en kon nog één toevallig aanwezige schaker uit De Lier meedoen. Opvallend was dit jaar de aanwezigheid van relatief veel jeugdige schakers en de aanwezigheid van verschillende nationaliteiten. Wedstrijdleider Dirk van Nieuwkerk had zelfs informatie en uitleg in het Engels op papier gezet.

De eerste groep was bijzonder sterk bezet dit jaar met veel voormalige winnaars van het toernooi. Topfavoriet Stefan Bekker, die in 2019 voor de gedwongen stop vanwege corona het toernooi overtuigend won, leek de sterkste papieren te hebben. Maar misschien dacht Rachid Schrik, de winnaar van de 32e editie, daar anders over. Rachid kon dit jaar geen potten breken, speelde 6 remises en verloor er een. Stefan Bekker kende een bijzonder sterke start, want won voor de lunchpauze zijn drie partijen. Maar na de lunch zakte Stefan naar eigen zeggen in en verloor van Marnix Hofman, Michiel van Woerden en Menno Pietersma. Michiel van Woerden, de winnaar van 2018, speelde een bijzonder sterk toernooi en was bij het ingaan van de laatste ronde al bijna verzekerd van de hoofdprijs. Hij had aan remise genoeg en dat werd snel behaald. Marnix Hofman deed eindelijk weer eens mee en werd fraai tweede, net voor Menno Pietersma. De eerste drie plaatsen waren dus verrassend voor schakers van Schaakmat Westland. Stefan Bekker won uiteindelijk toch net de 4e prijs.

De 2e groep werd gewonnen door de Johan Voorberg van Schaakmat Westland, die al zijn partijen wist te winnen en volgend jaar zijn kunsten mag vertonen in de hoofdgroep.
De Westlandse schakers waren in de eerste zes groepen op dreef, want Robert Merle won groep 3 en Wilco Oversloot uit Monster, de laatste tijd thuisschaker, won groep 5.

De prijzentafel was weer prachtig gevuld met vele mooie Westlandse streekproducten zoals druiven, planten en groentepakketten, mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Westlandse ondernemers, in het geval van groentepakketten dankzij Koornneef Versmarkt uit ’s-Gravenzande en planten van Heboplant uit Maasdijk. Traditiegetrouw ging iedereen met een prijs naar huis, dankzij onze sponsor en bollenkweker Van der Hout die weer prachtige amaryllisbollen had aangesleept. En niet te vergeten de geschonken pennen van Van Leent bouwbedrijf.