Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Anderhalf jaar heeft de competitie stilgelegen. Sinds 15 maart 2020 was het wat schaken betreft leeg in De Ark in De Lier. Tot gisteren 18 september 2021 bleven de stukken in de doos en de klokken uit, maar gisteren strak om 13:00 uur drukten de zwart spelers de klok in onder de bezielende leiding van wedstrijdleider Jan van den Ende.

Hoewel iedereen enthousiast was om de stukken weer van links naar rechts over de borden te bewegen, was het ook voor iedereen weer een beetje wennen. Kunt u het schaaktempo nog een keer herhalen scheids? De mobieltjes in tas of jas! Maar ook achter de bar was het weer even zoeken naar de bediening van de pinterminal en de aangepaste prijzen.

Op veel borden was ook terug te zien dat er voor eerst sinds lange tijd weer geschaakt werd. Bij meerdere spelers werden zetten gespeeld in de categorie blunder en die tot een beslissing in de wedstrijd leiden. Manfred zette de toon, in een ietwat atypisch gespeelde opening ging de strijd gelijk op. Met de witte stukken had Manfred iets meer ruimte op kunnen bouwen omdat zijn tegenstander een drie rijen systeem speelde. Na het ruilen van een handjevol pionnen bleef een gelijkwaardige stelling over. Maar met twee mindere zetten werd een dubbele aanval ingeleid en keken de Westlanders tegen een 0-1 achterstand aan.

Niet veel later volgden twee remises. Michiel had een keurige remise gerealiseerd op het eerste bord. Marnix op bord 2 moest ook berusten in remise, hij had vanuit de opening een voordeeltje opgebouwd maar wist dit in de tijdnoodfase weg te geven, waardoor ook hier het punt gedeeld werd. (1-2)

Daarna wist Michael met wat geluk de stand gelijk te trekken. Michael had het moeilijk vanuit de opening en keek tegen een mindere stelling aan. Maar zijn tegenstandster vergiste zich in de zetvolgorde en gaf een dame cadeau. Nog een beetje onwennig zullen we maar zeggen, maar wel 2-2.

Daarna volgende weer een remise, ditmaal bij Menno op het derde bord. Nadat de zware stukken geruild waren, bleef een gelijkwaardige stelling over. 2,5-2,5.

Timon op bord vijf moest ook nog een beetje wennen. Op het bord was een zeer complexe stelling waarin Timon drie stukken had tegen een dame. Beide spelers hadden dreigingen, maar de stelling was zeer waarschijnlijk in het voordeel van Timon. Met nog 30 seconden op de klok moest Timon nog een zetje doen voor de tijdcontrole. Geen probleem zou je zeggen. Dat was het ook niet, Timon had allang bedacht wat te spelen, maar ging desondanks in de denkmodus en begon varianten door te rekenen. Met nog een seconde op de klok realiseerde hij zich dat ie nog wel even een zetje moest uitvoeren. Ook dat lukte, maar het vlaggetje was inmiddels wel tevoorschijn gekomen. Helaas een nul in een zeer interessante stelling. (2,5-3,5)

Dat was een gevoelige klap. Die werd gevolgd door een K.O. op bord 8 bij Paul. Paul had een kwaliteitsoffer gedaan en kreeg daar ook nog twee pionnen voor terug en een koning van de tegenstander die open en bloot kwam te staan. Tijdens de partij kon hij de winst niet vinden, ook in de analyse lukte het ons niet. Maar met een beetje hulp van de computer ontdekten we hoe hij de winst had kunnen grijpen. Namelijk door nog een torenoffer, had hij de partij kunnen beslissen. Een mooie zet, waar we geen van allen naar gekeken hadden. (2,5 - 4,5)

Johan mocht de match afsluiten met een halfje. In een totaal gelijke stelling met ongelijke lopers probeerde Johan zijn tegenstander nog lang met duwen en trekken het voordeel van zijn stelling uit te baten. Maar dit was echter niet moeilijk te verdedigen.

Samen met de vele toeschouwers en de sympathieke tegenstanders werd er nog een gezellige avond van gemaakt, ondanks de 3-5 nederlaag. Het was weer ouderwets gezellig.

 

 

Agenda

26-03 2022 10:30 - 17:00
Open HSB-kampioenschap clubteams