Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op zaterdag 23 april voltrok zich de negende ronde in de tweede klasse KNSB. Schaakmat Westland mocht het thuis opnemen tegen Rijswijk 1. Een gezellige derby met volop spanning in de strijd tegen degradatie.

De opstelling leek goed uit te pakken, dus vol vertrouwen gingen we de strijd om de matchpunten aan. Dit keer speelden we in het kleine zaaltje, want het tweede mocht een inhaalwedstrijd spelen in en tegen LSG. Zij wisten met een mooie overwinning het kampioenschap veilig te stellen. Gefeliciteerd mannen!

Na een paar uur spelen waren de meeste borden nog in evenwicht en ging het gelijkwaardig op. Johan Valstar was als eerste klaar (bord 5) en was blij met een halfje. Zijn opening was niet verlopen zoals hij wilde en hij bevond zich in een stelling waarin hij niet op zijn gemak was. Rijswijk vertrouwde op de bovenste borden, want er volgden nog diverse remise aanboden. Die werden door ons afgeslagen en we gingen op zoek naar meer.

Paul liet zien hoe het moet en bracht ons op voorsprong. Zijn tegenstander deed een aantal mindere zetten en werd vervolgens langzaam van het bord geduwd. (1,5-0,5) Op dat moment kreeg ik een tweede remise aanbod op bord 6. Het was de zoveelste strijd Kindt-Bulthuis en andermaal eindigde dit in een halfje voor beide spelers. Met enkel dames en wat pionnen en de overwinning van Paul leek het me een goed moment om de remise te accepteren. (2-1)

Daarna deed Rijswijk wat terug. Marnix (bord 4) had eerder in de wedstrijd een remiseaanbod moeten afslaan van de captain, alleen pakte dat in tijdnood verkeerd uit. Een missertje en de stukken konden in de doos. (2-2) Ook Menno kreeg een remiseaanbod en moest nog even doorspelen van zijn captain.

Michiel op bord 2 had een zeer interessant potje. Hij had echter in de opening verzuimd op het juiste moment op f6 te slaan, waardoor hij steeds moest opletten voor vervelende tegentrucs. Even leek het nog goed te komen toen Michiel op a7 zou kunnen slaan. Alleen kreeg ie het niet rond gerekend. In de analyse bleek ook dat het allemaal net kon, maar daarvoor was een moeilijk in de vooruitberekening te zien zetje nodig. Nu ging er materiaal verloren en moest hij berusten in de nederlaag. (2-3)

Ook Henk op bord 1 had remise afgeslagen, en was een pionnetje voorgekomen. Daar was even hoop op de gelijkmaker. Echter, de stukken van zijn tegenstander kwamen tot leven en zo moest Henk alsnog berusten in remise. (2,5-3,5)

Met nog twee borden te gaan zag het er steeds somberder voor ons uit. Timon stond op bord 3 onder zware druk. Hij had nog wel een pionnetje kunnen pakken, maar de witte stukken stonden vol op de koning gericht en die koning stond niet zo veilig midden op het bord. Menno had in de tussentijd loon naar werken gekregen op bord 7. Eerst won hij een pionnetje en daarna een stuk. (3,5-3,5)

Timon kon de druk niet meer bolwerken en moest zich neerleggen bij de nederlaag en daarmee ook die van het team. (3,5-4,5) Tot overmaat van ramp wist Oestgeest ook nog een matchpunt te pakken tegen Philidor. Dus het worden nog twee hele spannende inhaalrondes voor Schaakmat Westland, waarschijnlijk blijft het spannend tot de laatste inhaalronde want wij mogen eerst aantreden tegen koploper DD. 

Agenda

Geen evenementen