Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In de tweede ronde KNSB stond BSG 1 op het programma voor de schakers uit het Westland. BSG 1 is gedegradeerd uit de 1e klasse en speelt voor het kampioenschap ondanks een nederlaag in de eerste ronde tegen Philidor. In De Lier was het ook spannend en waren de teams aan elkaar gewaagd.

Dit jaar hebben we een groep van negen spelers voor achtborden. Vaak zijn alle spelers nodig omdat er altijd wel iemand niet kan. Vandaag waren we compleet en offerde Michael zichzelf op om de rest van het team aan het werk te zien. BSG 1 bestaat uit een ervaren groep van spelers die stuk voor stuk gepokt en gemazzeld zijn op de 64 velden. Hoewel BSG niet in de sterkste formatie op kwam draven beschikten zij nog steeds over een rating overwicht.

De eerste uitslag viel op bord 3. Daar had Henk het moeilijk tegen Ewoud de Groote. Ik weet niet precies wat er mis was gegaan in de opening, maar Henk stond vanuit de opening moeilijk. Tijdens mijn tweede wandelingtje langs de borden zag ik dat Henk een kwaliteit achter stond en in een verloren stelling stond. Niet veel later hoorde ik hem berusten in de uitslag (0-1)

Daarna werd het punt gedeeld op bord 5. In een interessant potje probeerden zowel de witte en de zwarte stukken het gelijk van de variant aan te tonen. Na een pionoffer van Manfred (zwart) ontstond er een tweesnijdende strijd. Manfred moest het hebben van activiteit en zijn tegenstander Rein Brouwer moest gewoon blijven staan. Na dameruil koos wit het verkeerde plan en kon Manfred een vrijpion creëren. Die pion gaf voldoende tegenspel voor de pion minder. In tijdnood koos Manfred eieren voor zijn geld en bood remise aan. Dat werd na enig beraad aangenomen. Terecht want in de analyse bleek het makkelijker speelbaar voor zwart dan voor wit. (0,5-1,5)

De volgende uitslag viel op het vierde bord. Johan had een speculatief stukoffer gedaan vroeg in de opening. Hij kreeg hiervoor goede compensatie en trok de koningstelling van zijn tegenstander open. Die tegenstander (Ton van der Heijden) bleef echter actief tegenspelen en hoewel er kansen zijn geweest voor Johan ging het geofferde stuk steeds meer parten spelen in het verloop van de partij. (0,5-2,5)

Op het eerste bord speelde Michiel tegen Jesper de Groote. De strijd leek lange tijd gelijk op te gaan waarin beide spelers wat lastige afwegingen moesten maken. In de overgang van het middenspel naar het eindspel maakte Jesper een verkeerde afweging. Michiel kon met een tussenzetje mat dreigen en een pionnetje winnen. Daarmee kon hij afwikkelen naar een gewonnen toren eindspel, waarin het nog wel opletten was. Maar dat was Michiel wel toevertrouwd, waardoor de spanning weer terug was in de strijd (1,5-2,5)

Met een plus op het bord van Marnix en zoals na afloop bleek een plus bij Menno op het bord waren er nog voldoende mogelijkheden om matchpunten te scoren tegen BSG 1.

Paul, spelend op bord 8 had lange tijd een gelijk opgaande strijd. In het eindspel koos zijn tegenstander niet voor de beste voortzetting waarmee het evenwicht ook in de stelling bleef. (2-3)

Timon speelde met de zwarte stukken en trof een tegenstander die hem wel licht. Met een weinig ambitieuze opstelling van de witte stukken wist Timon wel raad. Langzaam rukten de zwarte stukken over de middenlijn en drukten de zwarte steeds verder terug. Daar was het wachten op een puntje en dat kwam er ook. (3-3)

Helaas had Menno een duidelijke kans op een overwinning over het hoofd gezien op bord 6. Paard f5 in plaats van Paard f3 had een stelling met +3,5 opgeleverd. De voortzetting van Menno gaf ook nog steeds voordeel tegen de zwakke pionnen van zijn tegenstander, maar was eigenlijk het begin een matige zettenreeks. Hierdoor ging het punt naar BSG in plaats van naar het Westland. (3-4)

Ook Marnix op bord 2, die een goede pot speelde gaf in tijdnood zijn voordeel weg. Zijn tegenstander bleef in een mindere stelling alert op tactische grappen en wist zo het spelbeeld op het bord te draaien. Gelukkig had Marnix nog voldoende over om een halfje naar zich toe te trekken. (3,5-4,5)

Daarmee kreeg BSG meer dan het vandaag verdiende en deden wij onszelf te kort. Zeker met het oog op de andere uitslagen in de poule. Maar goed als we zo blijven spelen, dan is er meer te halen. Na de wedstrijd was het nog lang gezellig temeer omdat de tegenstanders uit Bussum ook echte liefhebbers blijken te zijn. Zij bleven nog lang hangen om wat potten te analyseren onder het genot van een drankje. Op naar de volgende wedstrijd! 

 

Agenda

11-11 2023 10:00 - 16:30
33e SIO Rapid Toernooi 2023