Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

In ronde 4 speelden we thuis tegen het eerste van Messemaker 1847 in de spannende tweede klasse C.

Op voorhand was duidelijk dat de thuiswedstrijd tegen Messemaker het uiterste van de westlanders zou vragen. Met het ontbreken van Marnix en Timon moest de reservebank aangesproken worden. Thierry was gelukkig beschikbaar om ons bij te staan. En niet op bord 8 maar op bord 1. Chapeau! Ook Messemaker miste een van de vaste krachten, maar met gemiddeld 100 elopunten meer lag het in de lijn der verwachten dat zij met de matchpunten naar huis zouden keren. Dat gebeurde als volgt.

De eerste partij die klaar was was op op bord 5. De tegenstander van Henk had een eigen recept in de opening en Henk reageerde daar verkeerd op. Wit voerde de druk met preciese zetten op en maakte geen enkel foutje, zodat zwart niet terug in de wedstrijd kon komen. Henk dichtte het ene gat met het andere, maar toen dat niet meer lukte met de overbelaste zwarte stukken, maakte wit het in de aanval uit. (0-1)

Daarna moest Michael op bord 3 het onderspit delven. In de opening leek het nog even gelijk op te gaan, daarna ben ik de draad kwijt geraakt omdat ik te druk was op het eigen bord. Ik zag wel dat de witte stukken steeds actiever kwamen te staan en de structuur van Michael onder druk werd genomen. (0-2)

Op bord 4 speelde zich een dynamische strijd af. Menno had een pionnetje gewonnen en de zwarte pionnen structuur was stuk met enkel losse pionnen. Daar stond tegenover dat de zwarte stukken (twee lopers, twee torens en een dame) over de open lijnen veel activiteit dreigden te ontwikkelen. Menno wist dit echter in bedwang te houden met zijn dame en loper. Na een afwikkeling koos Menno voor een halfje tegen zijn sterkere tegenstander die het graag aannam. (0,5-2,5)

Daarna vielen er twee remises. Eerst Michiel op bord 7. Michiel leek de partij onder controle te hebben en begon na de opening met het binnenhalen van een punt. Hij vergaloppeerde zich echter ergens met wat onnauwkeurige zetten waardoor hij zelfs minder kwam te staan. Uiteindelijk kwam deze partij weer meer in balans en werd afgewikkeld naar een toreneindspel waarin Michiel een pion meer had. Die kon hij echter niet verzilveren waardoor remise hier de uitslag werd. (1-3)

De tweede remise viel op bord 2 bij Manfred. Manfred had de partij weinig ambitieus opgebouwd omdat zijn tegenstander verraste met de openingskeuze van het Scandinavisch en Manfred deze opening in zijn laatste partij totaal verkeerd had aangepakt. Vandaar nu maar wat minder risicovol opgebouwd. Zwart had dan ook een klein plusje na de opening, maar zijn tegenstander had de stelling niet goed getaxeerd en na wat afwikkelingen in het middenspel had Manfred een kleine plus. Zowel de witte als de zwarte stelling kenden weinig zwaktes. Zwart probeerde de partij nog wel te forceren maar bood na verloop van tijd in een toreneindspel remise aan. (1,5-3,5)

Daarna mocht Schaakmat Westland een puntje bijschrijven. Johan spelend op bord 8 had een variant van de carokann niet goed aangepakt. Met Pb5 had Johan onbewust de meest scherpe variant opgezocht die er is, alleen speelde dit alleen maar de zwarte stelling in de kaart. Gelukkig verzaakte zijn tegenstander in het middenspel een belangrijke tussenzet te doen waardoor Johan in de partij kon blijven hangen. Sterker nog hij wist af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel. (2,5-3,5)

En dan Thierry op bord 1. Hij blijft toch bijzonder dat voor iemand die zo weinig speelt toch nog zo goed partij weet te geven tegen de sterkste tegenstander van Messemaker. Thierry had in een Catalaan wel een vervelende pion op c6 en stond continu onder druk. Maar hij bezweek niet onder die druk en ook hier kwam een eindspel op het bord met beide een toren en wat pionnen. Dat eindspel werd met zorgvuldig spel beslist in het voordeel van de witte stukken. Daarmee had Messemaker ook de verdiende matchpunten binnengehaald. (2,5-4,5)

Paul kon de stand nog terugbrengen tot een kleine nederlaag. Ook dit was net als bij Menno een zeer dynamisch potje waarin in het middenspel veel lijnen bezet werden en met veel combinaties rekening gehouden moest worden. De tegenstander van Paul rekende net iets beter en kwam in een gewonnen stelling te staan met 2 pionnen meer. Paul bleef echter knokken en wat grappen op de onderste lijn ondersteunt met een loper op e3 kwamen er mat dreigingen in de stelling. Hierdoor kwam Paul met een dame tegen toren gewonnen te staan. Maar door een onnauwkeurigheid ontstond de mogelijkheid voor zijn tegenstander om een vesting te bouwen. Gelukkig speelde ook hij het niet nauwkeurig waardoor de Koning van Paul mee mocht doen en alsnog het punt naar hem toe kon gaan. Mooi gevochten! 3,5-4,5 waarmee het spannend blijft in deze poule.