Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland 1 is tegen een stevige nederlaag opgelopen in de uitwedstrijd tegen het eerste van Philidor Leiden.

Op voorhand was er nog enige hoop op een matchpunt in de wedstrijd tegen Philidor 1. Hoewel dit team in de breedte beduidend sterker is dan ons eerste hadden we immers vorig jaar thuis ook gelijk gespeeld. In deze strijd kwam het krachtsverschil echter in cijfers goed tot uiting, een matchpunt heeft er nooit ingezeten.

De score werd geopend door Henk aan het eerste bord, beide spelers waren tevreden over de opening en konden wel leven met een gelijkspel. (0,5-0,5)

Daarna was Philidor die het ene na het andere punt wist bij te schrijven. Hoewel dit niet overal zonder tegenkansen verliep. Zo verloor Menno aan bord 4. In de opening bouwde wit (Menno's tegenstander) groot voordeel op, maar op die typische Menniaanse wijze wist hij toch weer wat tegenkansen te creëren. En na wat mindere zetten van zijn tegenstander was er zelfs een oordeel van +3 in het voordeel van Menno. Toen verslapte de aandacht en ging de pot alsnog verloren. (1,5-0,5)

Daarna waren de beide Johannen het slachtoffer van de dadendrang van Philidor of misschien nog wel meer van de eigen fouten. Johan Voorberg raakte op bord 8 twee pionnen kwijt en die kwamen niet meer terug. Johan Valstar op bord 6 onderschatte de druk die zijn tegenstander kon opbouwen tegen f7 en moest al snel een kwaliteit geven. Beide partijen gingen dan ook verloren. (3,5-0,5)

Timon moest dit seizoen ook zijn eerste halfje afstaan. Met 3,5 uit 4 heeft hij een prima score. Nu stond ie iets minder toen zijn tegenstander remise aanbood. Timon kon niet veel anders dan aannemen. (4-1) Daarmee was het eerste matchpunt voor Philidor veiliggesteld.

Op de andere drie borden werd nog heftig gestreden om de score draaglijk te maken. Manfred was echter de volgende die het onderspit moest delven. In de opening heeft hij een kans op voordeel verzuimd te pakken en hij werd daardoor gedwongen af te wachten. Met het loperpaar in handen zouden er dan vanzelf tegenkansen komen. In tijdnood greep hij echter mis en gaf onnodig een kwaliteit weg. Met het loperpaar in handen kon hij nog wat tegenkansen creëren maar dat was meer ijdele hoop. (5-1)

Michiel leek op weg naar een remise op bord 2. Wat een goede prestatie zou zijn tegen de veel sterkere Erwich. Echter die wist een klein voordeel in een dame eindspel vakkundig in winst om te zetten. (6-1) Marnix was op weg naar een overwinning op bord 3, maar zijn tegenstander bleef tegenstribbelen. Toen in een stelling met twee pionnen voor een foutje werd gemaakt verzande deze partij nog in remise en kwam een zware nederlaag op de borden. (6,5-1,5)

Op die overwinning valt niets af te dingen. Eentje die vooral tot stand kwam door onze eigen fouten en die werd goed afgestraft. Ook in de andere wedstrijden viel deze ronde voor het eerst grotere uitslagen te noteren. Daarmee blijft het spannend in de strijd tegen degradatie.

Agenda