Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op zaterdag 11 maart speelde Schaakmat Westland thuis in De Lier tegen Rokado uit Nieuw Beijerland. Vorig seizoen hadden we het onderling treffen nipt gewonnen en een nieuwe overwinning was hard nodig in de strijd tegen degradatie.

Na een paar uur spelen stond het 1-1 door remises aan borden 5 en 2. Henk speelde op bord 5 een solide remise, altijd fijn een remise met zwart zo weten we van ons olympiadeteam. Marnix was duidelijk minder thuis in de opening dan zijn tegenstander op bord 2, en wist langs de rand van de afgrond een half punt veilig te stellen.

Vervolgens kwamen we op een 2-1 voorsprong door winst van Johan op bord 4. Hij stond na de opening overwegend, en de vraag was of het technisch was te klaren. Maar toen hij een kwaliteit kado kreeg was de vis heel snel op het droge.

In de tijdnoodfase moesten we drie nullen incasseren. Manfred op bord 3 had een geweldige activiteit ontwikkeld terwijl zijn tegenstander een paar pionnen sprokkelde. Met twee actieve torens, twee actieve lopers en twee actieve paarden had er meer ingezeten bleek bij de analyse, helaas raakte Manfred het spoor bijster en moest zijn meerdere erkennen. Timon op bord 6 had lange tijd een plusje, en waar dat negen van de tien keer bij Timon kat in het bakkie is, blunderde hij helaas een volle toren en dus de partij weg.

Bij Michael op bord 8 gingen beide partijen voor de aanval na tegengestelde rokades. Michael had het moeiijk, zijn tegenstander leek meer vertrouwd te zijn met het type stelling, maar Michael hield dapper stand, tot hij in tijdnood een combinatie over het hoofd zag die een stuk verloor en meteen de partij.

Onze titelhouder(CM) Paul speelde op bord 7 tegen de titelhouder van de tegenstander, FM Fred van der Vliet, die vroeger tot de Nederlandse (sub)top behoorde. Van der Vliet heeft het schaken jaren lang op een laag pitje gehad, maar zoals bekend: een fret verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Dit werd een keurige remise voor Paul na een partij waarin het evenwicht niet werd verbroken. Hiermee werd de tussenstand 2,5-4,5 in ons nadeel en ging de laatste partij alleen nog om een bordpuntje.

Michiel moest na de opening het initiatief aan de tegenstander laten. Met hangen en wurgen wist hij het te keepen, en toen hij een counterkans kreeg sloeg hij onverbiddelijk toe. 3,5-4,5 nederlaag.

Zal dat bordpunt ons nog redden? Het kan. Met nog twee wedstrijden te gaan zijn Rijswijk en Dordrecht reeds gedegradeerd. De laatste degradant worden wij of CSV (Capelle a/d IJssel). Wij moeten twee keer winnen, te beginnen met de volgende onderlinge wedstrijd, en zij twee keer verliezen, en daarna komt het aan op de bordpunten.

Agenda

Geen evenementen