Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Zaterdag 16 september 2023 begon de KNSB competitie voor ons eerste team. We zitten nu voor het vijfde opeenvolgende seizoen in de poule bij Rijswijk 1. De balans: twee keer niet gespeeld i.v.m. corona, twee seizoenen terug met 5-3 verloren in De Lier, en vorig seizoen met 4,5-3,5 gewonnen in Rijswijk. Dit seizoen weer in De Lier. Gezien de gemiddelde ratings van de opstellingen op papier gelijk de topper van het seizoen.

KNSB klasse 3D gemiddelde ratings van de opstellingen:

 

1. Schaakmat Westland 1  2064
2. Rijswijk 1 2034
3. LSG 3 2019
4. Botwinnik 2019
5. Schaakhuis 1 2010
6. ASC 1 2006
7. DSC 2 1998
8. Voorschoten 2 1964
9. Philidor Leiden 2 1941

Wedstrijdleider Jan van den Ende opende de wedstrijd met de mededeling dat horloges vanaf dit seizoen niet meer gedragen mogen worden tijdens de wedstrijd, ook het schaken gaat met de tijd mee.

Paul opende de score met een overwinning op bord 4, NB dit was zijn derde zege op rij in de KNSB tegen Rijswijk 1. Na een Siciliaanse opening ging zijn tegenstander in het middenspel de mist in en Paul was er als de kippen bij.

Onze nieuwe teamleider Johan Valstar verrekende zich op bord 6. Hij dacht eeuwig schaak te kunnen geven maar had een zet van zijn tegenstander over het hoofd gezien, en met een stuk minder was er geen redden meer aan.

Manfred speelde met zwart op bord 3 knap remise tegen een geduchte en op papier sterkere tegenstander. De partij bleef steeds in evenwicht.

Johan Voorberg speelde met wit op bord 8 en had het moeilijk na de opening, maar wist zich knap staande te houden, met een verdienstelijke remise als resultaat.

Menno speelde met zwart op bord 7 en had een plusje na de opening. Op zoek naar aanval ging het mis in de verdediging en er ging een stuk verloren. Met wat geluk kwamen er drie pionnen voor terug en middels zetherhaling toch nog een halfje.

Zo stond het 2,5-2,5 na ruim drie uur spelen. Helaas zat het ons op de andere drie borden niet mee.

Michiel speelde op bord 1 een gelijkopgaande partij maar zag een tussenzet over het hoofd waarna er geen redden meer aan was.

Timon had een gambietpionnetje meegesnoept op bord 5, wist zich goed staande te houden en kwam zeer kansrijk te staan, maar gaf de winst in het eindspel uit handen.

Marnix op bord 2 probeerde een positioneel voordeeltje uit te melken. Gezien de tussenstand moest er gewonnen worden. Helaas teveel risico genomen met een nederlaag als resultaat.

Zo verloren we met 5-3. Op schaakbond.nl onder competitie zijn de details te zien wat betreft individuele uitslagen en de tussenstand.