Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland 1 speelde thuis tegen koploper Botwinnik met als inzet de strijd om de titel weer spannend te maken. Aan alle borden brandde dan ook een fel gevecht los. Aan alle? Nee, één bord bood als enige weerstand tegen deze trend: Henk bereikte met wit niets tegen een toch licht dubieuze Scandinaviër en bood remise aan, wat geaccepteerd werd. Voor straf mocht hij als interimteamleider optreden en dit verslag maken.

Na de nederlaag in de eerste ronde tegen DSC, herstelde Schaakmat Westland 1 zich met een 5-3 overwinning op Scheve Toren. Door de nederland van DSC tegen Botwinnik zou het toch nog een interessantere competitie kunnen worden dan gedacht na de eerste wedstrijd.

Door onze twee gelijke spelen op rij, was concurrent DSC weer gelijk gekomen in matchpunten en op maar een half bordpunt achterstand. Het beloofde dus een spannende laatste ronde te worden waarin beide teams voor ieder half bordpuntje zouden vechten. Terwijl DSC in Den Haag tegen DD speelde, speelden wij een paar kilometer verderop in de hofstad tegen SHTV.

De op een na laatste wedstrijd van de competitie speelden we tegen Botwinnik, dat 1 matchpunt achter ons stond en nog tegen de hekkensluiter moet. Een nederlaag zou dus dramatisch zijn en bij een gelijkspel kon DSC gelijk komen. Aangezien we ook voor de beker uit tegen Botwinnik moesten spelen, hadden we afgesproken om de eerste vier borden voor de beker te laten meetellen, waardoor deze borden nog belangrijker waren. Op papier waren we de grote favoriet met een hogere rating op ieder bord, maar Botwinnik heeft wel wat jongere spelers.

Na twee ruime zeer overwinningen, moest Schaakmat Westland het in de HSB-competitie opnemen tegen Rijswijk, dat twee dik had verloren. Ondanks enkele invallers waren we ook op papier nog de duidelijke favoriet, hoewel een groot deel van het ratingverschil wel kwam door het bord van Jan-Willem. Het werd echter een zware avond waarbij we niet ontevreden mochten zijn met een gelijkspel.

Het regionale eerste team had deze avond een gemiddelde rating van 2094 en was daarmee op papier sterker dan het landelijke eerste team dat zaterdag aantrad. De tegenstander was Novelty Destroyers. Zij spelen tegenwoordig hun teamwedstrijden in het scouting-gebouw bij Pomar. De legitimatie-perikelen bij de poort zijn dus voorbij.

Sinds dit jaar zijn de KNSB en HSB competitie gescheiden, waardoor spelers zowel voor de KNSB als voor de HSB kunnen spelen. Het eerste regionale team van zowel Schaakmat Westland als Rijswijk hadden zich versterkt met meerdere spelers die ook in de landelijke competitie uitkomen. De gemiddelde rating van beide teams was vrijwel gelijk, maar promovendus Rijswijk won met onverwacht grote cijfers: 6-2.

Het tweede team had slechts 1 matchpunt na 4 wedstrijden en de situatie was kritiek. Een overwinning in de cruciale wedstrijd tegen RSC-Belgisch Park leidde het herstelde in en tegen DD werd het lijfsbehoud veiliggesteld ondanks dat drie sterke spelers moesten afzeggen. Voor de wedstrijd tegen SHTV stond voor beide teams niets meer op het spel. De Westlanders boekten een 4½-3½ overwinning en sloten het seizoen af op een vijfde plaats met 7 matchpunten.

Agenda

Geen evenementen