Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Schaakmat Westland 1 speelde thuis tegen koploper Botwinnik met als inzet de strijd om de titel weer spannend te maken. Aan alle borden brandde dan ook een fel gevecht los. Aan alle? Nee, één bord bood als enige weerstand tegen deze trend: Henk bereikte met wit niets tegen een toch licht dubieuze Scandinaviër en bood remise aan, wat geaccepteerd werd. Voor straf mocht hij als interimteamleider optreden en dit verslag maken.

Enkele uren hierna scoorde Menno als eerste: in een prettig eindspel won hij eerst één pion en door de dominantie van zijn stukken ook een tweede. Keurig uitgeschoven! Paul volgde kort daarna. Hij had met wit de damevleugel afgegrendeld en kon naar hartenlust de kort gerokeerde koning bestoken, wat hem altijd wel is toevertrouwd. Zwart bezweek dan ook onder de druk.

Helaas moest Manfred daarna zijn verzet staken. Het was kort na de opening mis gegaan. Mat had hij nog kunnen verhinderen, maar wel ten koste van een kleine kwaliteit. Zijn tegenstander speelde het bekwaam uit. Michiel zorgde er in een enerverende partij met zwart voor dat we weer 2 punten voor kwamen. Wit offerde eerst één stuk en daarna nog één om de zwarte koning spitsroeden te laten komen. Hij miste een kans op voordeel en toen werd Michiels koning een winnende wandelkoning. Eerst helemaal naar g3, daarna veilig terug naar f7. Spektakel en een punt!

Kort daarna bracht Marnix ons op 4 1/2 - 1 1/2, zodat de matchpunten binnen waren. Al snel na de opening drukten zijn lopers op de witte damevleugel en bemoeilijkten een normale ontwikkeling. In wanhoop sloeg wit een giftige pion, waarna Marnix een dodelijke toren liet binnen dringen op de onderste rij. Dat resulteerde in steeds meer materiaalwinst, waarna het eindspel, dat wit wel erg lang doorspeelde, geen probleem was. De koek was daarmee niet op. Jan-Willem had in een ingewikkelde partij een pion geofferd, waarvan uw eenvoudige verslaglegger de draagwijdte niet kon doorzien. Maar hij won even later een kwaliteit en wist de dames te ruilen. Dit eindspel werd snel en met vaste hand naar winst geschoven.

Ten slotte maakte Timon volledig gebruik van de overdracht van het teamleiderschap door samen met zijn tegenstander de partij te rekken tot allebei nog ongeveer een minuut hadden. Timon stond met zwart lange tijd wat moeilijk, maar was in de wederzijdse tijdnood de koelste en handigste, won eerst een kwaliteit, sloeg de aanval van wit af en bracht zo de wat geflatteerde eindstand op 6 1/2 - 1 1/2. Daarmee is de spanning in de titelstrijd in de HSB-hoofdklasse geheel terug.