Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op 5 maart speelden wij een thuiswedstrijd tegen Scheve Toren 1. Dat was de koploper, die gemiddeld 130 ELO-punten sterker was. Teamleider Wim en Jan v.d. Heiden ontbraken en werden vervangen door Jordy en Jan v.d. Ende. Ronald nam waar als teamleider.


Wim kwam rond 10 uur binnen om dit verslag te kunnen maken. Toen viel op dat de eerste 4 borden het moeilijk hadden. Wilco had zijn koning zelfs al omgelegd. Op de laatste 4 borden was nog weinig verschil te zien maar de klokken waren wel sterk in Westlands voordeel. Karg kwam met zwart in de problemen nadat zijn dame werd weggejaagd en hij een grootscheepse koningsaanval te verduren kreeg, die hem teveel werd. Ronald hanteerde de witte stukken en bood remise aan, maar zijn tegenstander wilde daar niet van horen. Die kreeg gelijk door een pion te winnen. Ronald had al snel door dat dit in het eindspel beslissend zou zijn en gaf op: 0 - 3. Leo had op het eerste bord een groot tijdvoordeel in een stelling waarin zijn opponent het loperpaar had en wat matdreigingen.
Hoe ging het inmiddels bij de laatste 4 borden? Jordy en Dirk stonden iets beter. Jan v.d. Ende leek een winnende zet te spelen door de dame aan te vallen. Die kon alleen vluchten ten koste van mat. Leno offert in een voordelig eindspel een pion om alle torens af te ruilen. Dat lukt maar half maar Leno wikkelt wel af naar winst: Inmiddels is Leo met zwart in een eindspel van paard tegen loper en elk 4 pionnen verzeild, waarin zijn koning slecht staat. Die moet naar het centrum. Dat lukt alleen door een pion te offeren, maar die wordt geweigerd. De wite koning is oppermachtig en beslist het gevecht: 1 - 4.
Jan v.d. Endes aanval was minder sterk dan gedacht. Zijn tegenstander liet zijn dame instaan en viel Jan's dame aan. Het gevolg was dat Jan een toren tegenover loper + paard overhield. Dat was op den duur niet te houden. Bij Dirk volgde een afruil van stukken waarna de vijandelijke pionnen oprukten. Dat leidde uiteindelijk tot promotie en capitulatie: 1 -6.
Jordy met zwart streed verder voor de eer. Hij won een stuk en zijn tegenstander had minder dan 2 minuten op de klok. Na een grote afruil had Jordy loper + paard + 2 pionnen tegen een toren. Toch verspeelde hij zijn voordeel waarna de stand loper + 4 pionnen tegen toren + 2 pionnen werd. Dankzij promotie pakte Jordy toch het volle punt.
Daarmee werd een zware nederlaag geleden. Het is goed dat we in de eerste seizoenshelft goed gescoord hebben en daarmee al in veilig vaarwater zijn beland.

Agenda

29-10 2022 10:00 - 16:15
32e SIO Rapid Toernooi 2022