Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op 11 april speelde het derde de laatste westrijd van het seizoen. Zoals gebruikelijk togen wij daarvoor naar Zoetermeer, voor de gezamenlijke slotronde. Daar traden we met 2 invallers aan tegen het onderaan staande Rijswijk 3. Zij hadden 4 matchpunten minder (wat veel is) en ook 4 bordpunten minder (wat weinig is). Voor ons stond niets meer op het spel.


Robert Merle en Henk van Ketel completeerden ons team omdat werkzaamheden verhinderden dat Wilco en Dirk aantraden. Wilco had het te druk op zijn werk en Dirk te rustig (hij was met vakantie). Ronald kwam op bord 2 met zwart slecht uit de opening en was blij dat er al snel remise overeengekomen werd. Bij Karg op bord 3 was het tegenovergestelde het geval. Hij bereikte een iets betere stelling maar wist toch niets te bereiken (1-1).
Op bord 4 was meer spektakel te beleven bij Leno. Hij won een pion en bezorgde zijn tegenstander een slechte pionnenstelling al moest hij wel afzien van rokade. Wat er nadien gebeurde weet ik niet maar drie kwartier later stond Leno een kwaliteit achter en gaf even later op. Invaller Henk verspeelde op bord 8 al snel een pion maar wist later wel enig initiatief te pakken. Vervolgens ging tijdnood hem parten spelen en moest hij het hoofd buigen. Hiermee werd de stand 3-1, want Rijswijk speelde officieel een thuiswedstrijd.
Onze 2e invaller Robert trad met de witte stukken aan op bord 7. Dat deed hij voortvarend want het initiatief was voor hem. Dat bouwde hij geleidelijk uit tot winst. Jan v.d. Heiden streed met de zwarte stukken op bord 6. Het evenwicht werd geen moment verstoord dus toen Jan remise aanbood werd dat aanvaard (3,5-2,5).
Alles hing nu af van de gebroeders Duijvesteijn. Wim was op bord 5 het middenspel ingegaan met een fraai paardoffer, dat niet geaccepteerd mocht worden. Dat leverde Wim zowel een pionnetje als het loperpaar op. Dat hield hij vast zonder een doorbraak te kunnen forceren. In de tijdnoodfase dreigde hij met 2 verbonden vrijpionnen door te lopen. Met 3 minuten voor Wim bood zijn tegenstander remise aan maar maakte tegelijk de beslissende fout (3,5-3,5). Leo kwam met een kleine ontwikkelingsvoorsprong uit de opening. Hij won vervolgens een pion en behield die voorsprong tot het eind. Maar er was geen doorkomen aan. Leo was net van plan een (naar later bleek) verliezende zet te doen toen zijn tegenstander remise aanbood. Door dat aan te nemen eindigde de match in een 4-4 gelijkspel.
Daarmee zijn wij ongeveer op de 5e plaats geeindigd. Doordat de HSB-site problemen heeft weet ik dit niet precies. Waarschijnlijk is Jan v.d. Heiden topscorer van ons team geworden maar ook dat weet ik niet zeker. De topscorer heeft nog recht op een beker.
Nog spannender was het tussen Scheve Toren 1 en Novelty Destroyers 1, beide oppermachtig in deze klasse. De eerste had een matchpunt meer, de tweede stond een bordpunt voor. Ook hier werd de uitslag 4-4 waardoor Scheve Toren 1 de laatste HSB-kampioen werd met recht op promotie naar de 3e klasse KNSB.

Agenda

29-10 2022 10:00 - 16:15
32e SIO Rapid Toernooi 2022