Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

 

Een uitwedstrijd met Schaakmat Westland 2 is voor de teamleider een hele klus. Maar na vele telefoontjes en mails kwam er toch een compleet team aan de start. Aan de start? Nee dat niet, want Wim zocht eerst naar een gratis parkeerplek in de Notenbuurt.

Dat lukte pas na lang zoeken, maar toen wist hij de weg naar de Bosbeskapel niet meer. En je zult het altijd zien, zijn mobieltje was net leeg. Gelukkig had hij wel het formulier met de opstelling afgegeven zodat anderen al een kwartier bezig waren toen Wim arriveerde. Leo en Dirk waren zo slim om de fiets te nemen. Hoewel, het regende wel de hele avond.

 

Schaakmat Westland 2 stond na 3 wedstrijden voorlaatste met maar 1 wedstrijdpunt. Voor handhaving was een goed resultaat bittere noodzaak.

 

Amit maakte zijn debuut in het 2e. Hij speelde met de zwarte stukken het Londensysteem. Nadat het centrum geopend werd won hij een loper en wist dat later om te zetten naar een toren voorsprong. 3 Zetten voordat er mat gegeven kon worden gaf zijn tegenstander op.

 

Jordy kwam een pion voor, gaf die weer terug en won er weer een. In een eindspel met torens en pionnen had Jordy een paard en pion voor een loper. Zijn stelling was echter iets minder dus was remise een logische uitslag.

 

Wim, die zo vaak in tijdnood komt, begon dus met een kwartier achterstand. In de opening won hij echter een pion. Dat verschil bleef bestaan tot in het eindspel. Met toren en 3 pionnen tegen toren en 2 pionnen bleef hij het nog lang, maar vergeefs, proberen. Zo was de 1-2 voor ons.

 

Leno stond vanuit de opening iets beter. De ander rukte op met 2 koningspionnen maar verzwakte daarmee vooral zijn eigen stelling. Leno hield het initiatief, sloot de witte dame op en dwong zo de winst af.

 

Henk op bord 7 met wit kreeg een Budapester gambiet tegen. Hij pakte de pion, gaf deze niet meer terug, wist de zwarte aanval te neutraliseren en kreeg het initiatief. Zwart bouwde nog een fort maar dat bleek te slopen. Nadat alle stukken van het bord waren bleef er op zet 49 een voor wit gewonnen pionneneindspel over, met nog steeds die ene pion meer. Hiermee werd het 1-4 en was het halve wedstrijdpunt al binnen. Niets wees er op dat het daarbij zou blijven.

 

Leo trof met Karl Baak een goede bekende. Zijn voorbereiding kwam t/m de 15e zet op het bord. Hij won een pion, wat leidde tot een open stelling. Het voordeel werd geleidelijk uitgebouwd tot 2 pionnen en later tot een stuk min een pion. Karl werd toch nog dreigend met enkele opgerukte pionnen richting kwetsbare koning en promotie. Karl zelf dacht met een andere pionzet meer kans gehad te hebben maar in elk geval kwam er nog een remise tot stand. Met 1,5 - 4,5 was de overwinning voor ons een feit.

 

Karg kwam slecht uit de opening en was blij dat het verlies tot een pion beperkt bleef. Mede door tijdnood bij zijn opponent kon Karg de dame insluiten en toch een zege boeken.

 

Dirk bereikte een gewonnen stelling. In het eindspel had hij een toren en pion tegen 2 pionnen. Maar een van die 2 pionnen stond wel op het punt te promoveren. Dat was alleen te voorkomen met herhaling van zetten of door de toren te offeren. Zo werd het toch nog remise.

 

Een mooie en nuttige 2-6 overwinning was het resultaat. Wij staan nu op 2 plaatsen van onder, 1 bordpunt boven onze tegenstander van vandaag.

 

  SHTV 2 1704 - Schaakmat Westl. 2 1692 2   - 6    
1 K.L. Baak 1824 - L.W.T. Duijvesteijn 1871 ½ - ½  
2 E.E. Baak 1822 - K. Brunner 1696 0 - 1  
3 T. Li-Behn 1664 - W.G.M. Duijvesteijn 1724 ½ - ½  
4 E. Olvers 1787 - L. den Broeder 1723 0 - 1  
5 M. Tamminga 1724 - J. Zuidgeest 1690 ½ - ½  
6 P. Sikkes 1698 - D.M. van Nieuwkerk 1657 ½ - ½  
7 J. Verheijen 1568 - H. van Ketel 1649 0 - 1  
8 R.J. Weerts 1546 - A. Mandelbaum 1529 0 - 1  

 

Agenda

29-10 2022 10:00 - 16:15
32e SIO Rapid Toernooi 2022