Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Op een regenachtige donderdagavond toog ons 2e HSB-team naar DD. Deze stokoude club speelt in het Nationaal Schaakgebouw; een mooie locatie om te schaken maar niet handig als je per auto gaat. Parkeerplaatsen in de omgeving zijn schaars en duur. Henk week uit naar de Regentesselaan en Wim naar de Wassenaarseweg. Lopen is immers gezond.
DD 3 staat nog puntloos op de laatste plaats en Schaakmat Westland 2 met 3 punten op de gedeelde voorlaatste plaats als wij de wedstrijd aanvangen. Henk, Amit en Jeffrey zijn vandaag de invallers.

Omdat ik weinig tijd had om naar de andere partijen te kijken en ook na afloop geen tijd had om naar het verloop te informeren is dit verslag wat summier. Gelukkig stuurde Amit zelf een verslag door van zijn partij. 
Henk had weinig in te brengen . Hij stond al snel 2 pionnen achter en moest als eerste zijn koning omleggen. Bij Leno ging het lang gelijk op maar het resultaat was uiteindelijk ook negatief.

Amit kwam goed uit de opening, had controle over het centrum en kreeg het initiatief. Dat leidde tot een aanval op de koningsvleugel. Zwart verdedigde zich niet adequaat en verloor de h-pion. Amit kon via de open h-lijn met dame en toren binnenkomen maar miste een mat in 8. Na afruil van de dames had Amit verbonden torens en een sterk paard op f6. Zwarts verdediging stortte al snel in: 2 - 1.
De volgende partijen waren bijna tegelijk klaar. Leo kwam al snel een pion voor, verdubbelde zijn voorsprong, waarna het verder een kwestie van techniek was. Ook Dirk kwam al snel goed te staan. Hij won een loper tegen een pion en had het initiatief. Ook dat mondde uit in een zege.

Wim won in het middenspel een pion. Maar een schitterende loperzet van zijn tegenstander liet de partij kantelen. Die loper moest wel geruild worden, waarna een toren aan weerskanten witte pionnen kon aanvallen. Na een kwartier peinzen koos Wim waarschijnlijk de beste voortzetting, maar dat mocht uiteindelijk niet baten.
Bij Jeffrey wees een tussenstand op een wildwestpartij. Hij had een toren plus 4 pionnen tegen een loper en paard. Je zou verwachten dat een promotie nodig was om zijn opponent er onder te krijgen. Maar het liep anders want Jeffrey ging ten onder. Hiermee werd de stand 4 – 3 voor DD. Er dreigde een nederlaag tegen de bijna zekere degradant. Dat zou ons direct in de gevarenzone brengen.

Alles hing nu af van Karg. Hij had vooraf de keuze moeten maken tussen spelen voor het 2e of het 3e team. Door nu voor het 2e te kiezen mag hij niet meer in het 3e spelen. De stand op het bord was zeer open en ongeveer gelijk. En vooral zijn tegenstander verkeerde in tijdnood. In die situatie is Karg op zijn sterkst. Hij hield zijn hoofd koel en met een fraaie combinatie maakte hij het af. Hiermee werd het toch nog 4-4 en is ons team bijna zeker van behoud.

Klasse 1b

 

    WP # BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1 Haeghe Ooievaar 1 7 5 21 ½   . 4   4 ½ 2   4 ½ . 6 ½
2 RSC-Belgisch Park 1 6 4 18   .   . 4   . 5   4   5  
3 Scheve Toren 1 6 5 20 ½ 4   .   3 ½ 4 ½ 4   4 ½ .
4 Promotie 2 5 4 17   3 ½ 4   4 ½   5   . . .
5 DSC 3 4 4 17 ½ 6   . 3 ½ 3     . . 5  
6 Schaakmat Westl. 2 4 5 20 ½ 3 ½ 3   4   . .   6   4  
7 SHTV 2 3 4 15 ½ . 4   3 ½ . . 2     6  
8 DD 3 1 5 13 ½ 1 ½ 3   . . 3   4   2    

 

Agenda

11-11 2023 10:00 - 16:30
33e SIO Rapid Toernooi 2023