Westland Schaakt

De site voor alle schaakactiviteiten in het Westland

Uit tegen DD3 hadden we op papier goede kansen. Gelukkig waren we compleet, want Frits vd Gaag en Jan vd Ende waren bereid om in te vallen. Hartelijk dank daarvoor.

Helaas verging het Frits niet zo goed. In een gelijkwaardige stelling vergat hij dat de tegenstander hem mat kon zetten.

Beter ging het met Frans. Frans had er zin in en kwam al snel na de opening in een gecompliceerde stelling met aanvalskansen voor Frans. Dat ligt hem wel en hij won een kwaliteit. Deze gaf hij later weer terug, omdat de loper van de tegenstander te sterk was en hij kwam in een Dame en toren eindspel terecht met een pion voor. Deze vrije d-pion was dermate ver gevorderd en bedreigend voor de tegenstander dat hij opgaf.

Jan vd Ende had een partij met wisselende kansen. Hij kwam een loper tegen een pion achter, maar Jan geeft niet te snel op. Hij kreeg een aanval die uiteindelijk beslissend bleek. Punt voor Jan.

Ook Ard ging goed. Na een gelijkopgaand begin kreeg hij steeds meer de overhand en uiteindelijk kon hij een beslissende aanval plaatsen en zijn tegenstander gaf op. Jan Dekker kwam in een stelling terecht met 2 torens voor Jan tegenover een Dame, met kansen voor beide kanten. Maar ook kansen op eeuwig schaak en het punt werd gedeeld. Zo was de stand 3 1/2 tegen 1 1/2 voor en we hadden nog ten minste een halfje nodig en liefst een vol punt voor de winst. Maar dat zou niet makkelijk worden.

Zowel Dirk als Vincent stonden een pion achter en Robert had ook geen gemakkelijke partij. Zijn partij ging gelijk op. Zijn tegenstander won ook een pion, maar of dat verantwoord was was de vraag, want Robert kreeg er wel een aanval voor terug. Robert won al snel de pion terug en daarna nog 1 en had daarnaast nog steeds een aanval met matdreiging of stukwinst. Dat was teveel van het goede en de tegenstander gaf op. Punt en overwinning binnen.

Vincent bleef een pion achter en verloor uiteindelijk in het eindspel.

Dirk was als langste bezig. Het begon als een echte Dirk partij, waarbij geen enkel stuk of pion werd geruild in de eerste 123 zetten. Maar daarna gebeurde er van alles. Dirk kwam een pion achter en stond in tijdnood zelfs een paard achter. Maar beide spelers waren in tijdnood en dan is alles mogelijk. Dirk pinde het paard van de tegenstander met zijn loper en kon zo zijn pion promoveren tot Dame. Het was Dame tegen paard en loper. Dirk vond het echter goed zo en forceerde remise.

Zo werd de eindstand 5 -3 voor ons. Hoera! Een overwinning die we hard nodig hebben om niet te degraderen.